Παντρεύονται πριν τα 15 το 50% των κοριτσιών στο Αφγανιστάν
Μπορεί να έχουν περάσει δέκα χρόνια από την ανατροπή του καθεστώτος των ισλαμιστών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ωστόσο εκατομμύρια γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν ευτελές προϊόν».
Σύμφωνα με έκθεση της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υποφέρουν από παραδοσιακές πρακτικές, όπως ο γάμος των παιδιών και τα εγκλήματα «τιμής», ενώ οι αρχές δεν τα καταφέρνουν να εφαρμόσουν τους νόμους και να τις προστατεύσουν.
Τον Αύγουστο του 2009, η χώρα ενεργοποίησε το Νόμο για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών, ο οποίος ποινικοποιεί πολλές επιβλαβείς πρακτικές, αλλά κάποιες αρχές δεν έχουν μάθει για το νόμο και πολλές είναι απρόθυμες ή ανίκανες να τον εφαρμόσουν, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο νόμος καθιστά παράνομες πρακτικές, όπως η αγοραπωλησία γυναικών για γάμο, ο εξαναγκασμός σε γάμο, οι γάμοι παιδιών και η άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Όμως σύμφωνα με την έκθεση, ενώ υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο νόμο, ο οποίος δεν ποινικοποιεί τις για λόγους «τιμής» δολοφονίες γυναικών που έχουν ντροπιάσει το όνομα της οικογένειας, χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα και οι αναγκαίες αναθεωρήσεις να γίνουν αργότερα.
Γυναίκες και κορίτσια, που το σκάνε από το σπίτι για να γλυτώσουν από την κακομεταχείριση, συχνά συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και διώκονται αν και η πράξη τους δεν είναι αδίκημα. Συνήθως κατηγορούνται ότι είχαν την πρόθεση να κάνουν σεξ εκτός γάμου.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι αν και παράνομη, η πρακτική να διευθετούνται διαφορές με την παράδοση κοριτσιών, κυριαρχεί σε όλη την χώρα, και, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δύο κορίτσια παντρεύεται πριν κλείσει τα 15 έτη.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν, παρατηρείται αυξανόμενη τάση, πολλές γυναίκες αυτοκτονούν, είτε αυτοπυρπολούμενες, είτε αυτοθυσιαζόμενες και σύμφωνα με το γιατρό της μόνης μονάδας εγκαυμάτων που λειτουργεί στην χώρα, στην πόλη Χεράτ, ο κύριος λόγος είναι ο εξαναγκασμός σε γάμο.
«Νέες γυναίκες συνήθως παντρεύονται γέρους, ανταλλάσσονται με πρόβατα ή όπιο. Κάποιες από αυτές, κάτω από την πίεση ενός προσβλητικού συζύγου ή μιας πεθεράς, πηγαίνουν στους μουλάδες ή στα κοινοτικά συμβούλια και ζητούν βοήθεια, αλλά ακόμη κι εκεί, αντιμετωπίζουν ταπείνωση και κακομεταχείριση», είπε ο γιατρός.