ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία

Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
AP Photo/Evan Vucci, File

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία.

Σε νέο διάγγελμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το εμπάργκο θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου αποφασίστηκε «σε στενή συνεννόηση» με τους συμμάχους

«Σήμερα ανακοινώνω το πιο ισχυρό χτύπημα στην κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας. Ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα για την πολεμική μηχανή του Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Προχωράμε με αυτό το πλάνο αντιλαμβανόμενοι πως πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν. Είμαστε χώρα που εξάγει ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, την ώρα που άλλες χώρες δεν μπορούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν για τη λήψη της απόφασης να μπει εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία.

«Όταν μίλησα πρώτη φορά για αυτόν τον πόλεμο, είχα αναφέρει ότι το να υπερασπιστούμε την ελευθερία θα κοστίσει. Θα κοστίσει και σε εμάς λοιπόν», συνέχισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Οι ΗΠΑ θα επιμεριστούν το κόστος περίθαλψης προσφύγων», σχολίασε μεταξύ άλλων.

«Ο πόλεμος του Πούτιν βλάπτει ήδη τις αμερικανικές οικογένειες στην αντλία βενζίνης... Επιτρέψτε μου να πω το εξής: στις εταιρείες πετρελαίου και στις εταιρείες χρηματοδότησης... δεν είναι δικαιολογία να ασκείτε υπερβολικές αυξήσεις τιμών ή να γεμίζετε κέρδη για να εκμεταλλευτείτε αυτήν την κατάσταση ή τους Αμερικανούς καταναλωτές», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «Αποστολές αμυντικών όπλων φτάνουν στην Ουκρανία καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες είμαστε αυτοί που συντονίζουμε την παράδοση παρόμοιων όπλων των συμμάχων και των εταίρων μας— από τη Γερμανία στη Φινλανδία στην Ολλανδία. Το επεξεργαζόμαστε. Παρέχουμε επίσης ανθρωπιστική υποστήριξη στον ουκρανικό λαό».

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει ποτέ στην Ουκρανία»

«Ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία ανεξάρτητα από το κόστος», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε:

«Έχει ήδη μετατρέψει δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες. Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να αλείνει την προέλασή της με φρικτό τίμημα, αλλά αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο: η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν. Ο Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά Δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα. Και αν δεν απαντήσουμε στην επίθεση του Πούτιν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα σήμερα, το κόστος της ελευθερίας και για τον αμερικανικό λαό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αύριο».

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον ουκρανικό λαό για την αντίστασή του, σχολιάζοντας «Έχουν εμπνεύσει τον κόσμο με τη γενναιότητά τους, τον πατριωτισμό τους, την προκλητική αποφασιστικότητά τους να ζήσουν ελεύθεροι. Θα μπορούσα να προσθέσω, Ρώσοι».

Το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν

Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ πριν τις εξαγγελίες Μπάιντεν

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε άνοδο άνω του 5% αφού έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώθησε την τιμή του Μπρεντ στα 129,92 δολάρια το βαρέλι (+5,45%) γύρω στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι.