ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο: Η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινη ασπίδα

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο: Η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινη ασπίδα

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σε επίσημη δήλωση ξεκαθάρισε πως η Ρωσία τηρεί όλες τις συμφωνίες για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους κατηγορώντας την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινη ασπίδα.

Έντονη είναι η αντίδραση της Μόσχας σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, στις συζητήσεις με το Κίεβο στη Λευκορωσία, δεν τηρούνται όσα συμφωνήθηκαν για την κατάπαυση πυρός και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε να αποχωρήσουν από τις εμπόλεμες ζώνες οι άμαχοι. Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, υπογράμμισε πως οι Ουκρανοί αποτρέπουν τους αμάχους από το να φύγουν, καταγγέλλοντας ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Υποσχεθήκαμε να ανοίξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και το κάναμε. Μόλις χθες φέραμε 400 λεωφορεία για να πάρουν τους ανθρώπους έξω από τις περικυκλωμένες πόλεις και να πάνε όπου θέλουν. Τα λεωφορεία αυτά έμειναν άδεια όλη την ημέρα. Δεν ήρθε κανείς», σχολίασε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Η μόνη εξήγηση για αυτό είναι ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν μπορεί να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις της. Δεν υπάρχει άλλη φυσιολογική εξήγηση. Εμείς τηρούμε την κατάπαυση πυρός, για έξι και επτά ώρες κάθε ημέρα, αλλά κανείς δεν βγαίνει από τις πόλεις. Δεν τους αφήνουν να φύγουν. Τους κρατάνε σαν ανθρώπινες ασπίδες», πρόσθεσε.

«Δεν είναι θέμα ηθικής ή πολιτικής. Είναι θέμα ανθρώπινης ζωής. Ο σκοπός είναι να αφήσουμε τους αμάχους να περάσουν, να φύγουν έξω από αυτές τις πόλεις. Να τους σώσουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε. Πρέπει η κυβέρνηση της Ουκρανίας να μην λέει λόγια του αέρα. Να βοηθήσει να κρατηθούν ανοικτοί οι διάδρομοι. Ελπίζω να τηρήσουν τον λόγο τους», κατέληξε.