ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο βρετανικό Κοινοβούλιο: Δεν θα χάσουμε, θα συνεχίσουμε τη μάχη (vid)

Ζελένσκι βρετανικό κοινοβούλιο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε μέσω βιντεοκλήσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τρίτης (8/3)

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι «οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν τη χώρα τους». Αν και η Βουλή των Κοινοτήτων ήταν κατάμεστη δεν ακουγόταν απολύτως τίποτα κατά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, μέχρι το τέλος, όταν οι βουλευτές σηκώθηκαν για να τον χειροκρότησαν. Ο Ζελένσκι άρχισε την ομιλία στο βρετανικό Κοινοβούλιο λέγοντας: «σας απευθύνομαι ως πολίτης, ως πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας, με όνειρο».

Λίγο αργότερα, αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία τις τελευταίες 13 ημέρες, από την έναρξη της εισβολής και μετά, συνέκρινε τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας με τη βρετανική πολεμική προσπάθεια εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: «Δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι Ναζί ήθελαν να την πάρουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ο λαός του έχει επιδείξει μια «ηρωική» προσπάθεια κατά των ρωσικών δυνάμεων. «Οι βομβαρδισμοί δεν μας έσπασαν», υπογράμμισε. «Για μας το ερώτημα είναι, να υπάρχουμε ή να μην υπάρχουμε. Τώρα μπορώ να σας δώσω μία βέβαιη απάντηση. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε, θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είναι αρκετές και ότι πρέπει να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

«Σας παρακαλώ, αυξήστε τις πιέσεις στη Ρωσία, αυξήστε τις κυρώσεις, διασφαλίστε τους ουρανούς της Ουκρανίας», είπε στο τέλος της ομιλίας του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον

Σε απάντηση στην ομιλία του Ζελένσκι στους βουλευτές, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι οι «Ουκρανοί εμπνέουν εκατομμύρια με το θάρρος τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να «πιέσουν» για την προμήθεια στρατιωτικών όπλων, την επιβολή κυρώσεων και την άσκηση πίεσης κατά της Ρωσίας και της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή μέθοδο έως ότου ο Πούτιν αποτύχει σε αυτό το εγχείρημα και η Ουκρανία είναι ελεύθερη «για άλλη μια φορά"».

Διαβάστε επίσης:

Bρετανία: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του 2022

Σχετικές ειδήσεις