ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο αν μιλήσω απευθείας με τον Πούτιν

Ζελένσκι: Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο αν μιλήσω απευθείας με τον Πούτιν
Συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου στη γερμανική Bild
AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιστεύει ότι η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω απευθείας συνομιλιών μεταξύ των προέδρων, όπως τόνισε σε συνέντευξή του

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild, έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος τόνισε ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο αν μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το θέμα δεν είναι στο τι μπορώ να δεσμευτώ. Στόχος μου σε οποιονδήποτε διάλογο είναι να βάλω ένα τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία», είπε στη συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε εάν είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς.

«Συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν προδοσία της χώρας μου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς - γι' αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες ακόμα. Δεν έχουμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επεσήμανε: «Οι κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Έχω ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Ερωτώμενος για τις ενέργειες της Γερμανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει της ενέργειες της: «Η κυβέρνηση σκέφτεται πρώτα και κύρια τη χώρα της - και αυτό είναι αυτονόητο. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία υποστηρίζουν την Ουκρανία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε στο Sky News ότι η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας από μόνη της και είπε ότι τα έθνη πρέπει να δράσουν τώρα πριν είναι «πολύ αργά».

Μιλώντας μέσα από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο – «Τεταμένη η κατάσταση»

Η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η αντίδραση της Ρωσίας στο Infographic του Newsbomb.gr