ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Eικόνες αποκάλυψης στην υπό πολιορκία Μαριούπολη - Eτοιμάζουν μαζικούς τάφους

Εικόνες χάους και καταστροφής στη Μαριούπολη
Εικόνες χάους και καταστροφής στη Μαριούπολη
A.P

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά από μια εβδομάδα ρωσικής πολιορκίας, η Μαριούπολη ετοιμάζει ομαδικούς τάφους. Οι κάτοικοι δεν έχουν ρεύμα, βράζουν χιόνι για να πιούν νερό και παιδιά πεθαίνουν απο αφυδάτωση. Ο βομβαρδισμός ενός μαιευτηρίου που προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό, συμπληρώνει την εικόνα της απόλυτης τραγωδίας.

Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί ο αεροπορικός βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου παίδων που λειτουργούσε και ως μαιευτήριο στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δεκαεπτά άνθρωποι -ασθενείς και εργαζόμενοι- σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

Το έδαφος σείστηκε περισσότερο από ενάμιση χιλιόμετρο μακριά όταν το κτηριακό συγκρότημα χτυπήθηκε από σειρά εκρήξεων που έσπάσαν παράθυρα και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πρόσοψης. H αεροπορική επιδρομή που τραυμάτισε γυναίκες που περίμεναν να γεννήσουν και έθαψε παιδιά στα ερείπια ήταν μόνο μία από τις τρεις επιθέσεις σε νοσοκομεία της Ουκρανίας την Τετάρτη, γράφει ο Guardian.

Βόμβες έπεσαν επίσης σε δύο νοσοκομεία στην πόλη Zιτομίρ, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Το ένα ήταν παιδικό νοσοκομείο, είπε ο δήμαρχος Σερχίι Σουχόμλιν σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει 18 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή πριν από δύο εβδομάδες.

Τραυματισμένη έγκυος απομακρύνεται απο βομβαρδισμένο νοσοκομείοΑ.Ρ

Αστυνομικοί και στρατιώτες έσπευσαν στο σημείο για να απομακρύνουν τα θύματα, με την εικόνα μίας τραυματισμένης εγκύου που εγκαταλείπει αιμόφυρτη το κτήριο να κάνει το γύρο του κόσμου. Μια άλλη γυναίκα έκλαιγε καθώς κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της το παιδί της. Στην αυλή, ένας κρατήρας απο την έκρηξη,επεκτάθηκε σε βάθος τουλάχιστον δύο ορόφων.

Οι οργισμένες αντιδράσεις

«Σήμερα η Ρωσία διέπραξε ένα τεράστιο έγκλημα. Ένα έγκλημα πολέμου χωρίς καμία δικαιολογία», είπε ο Βολοντιμίρ Νικούλιν, ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής αστυνομίας, Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι υπήρχαν «άνθρωποι, παιδιά κάτω από τα συντρίμμια» και χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο παίδων, «απόδειξη ότι συντελείται γενοκτονία Ουκρανών».

«Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο αποτρόπαια από το να στοχεύεις τους ευάλωτους και τους ανυπεράσπιστους», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα λογοδοτήσει «για τα τρομερά εγκλήματά του».

Ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την επίθεση «τρομερή». «Οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση μαζί τους. Αυτή η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει», είπε. «Τερματίστε την αιματοχυσία τώρα».

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε επίσης τη «βάρβαρη» χρήση βίας μετά τη ρωσική αεροπορική επιδρομή. «Είναι τρομακτικό να βλέπεις το είδος της βάρβαρης χρήσης στρατιωτικής δύναμης για να κυνηγάς αθώους πολίτες σε μια κυρίαρχη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την ίδια ώρα είπε: οτι «οι ρωσικές δυνάμεις δεν πυροβολούν εναντίον αμάχων στόχων». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει και είχαν πάρει θέσεις μάχης».

Η πολιορκία της Μαριούπολης

Έχουν περάσει οκτώ ημέρες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν την πόλη, ένα σημαντικό λιμάνι στη νότια ακτή της Ουκρανίας, και άρχισαν να πολιορκούν περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Οι περισσότερες επικοινωνίες με τον έξω κόσμο διακόπηκαν, αφήνοντας κυρίως όσους είχαν πρόσβαση σε δορυφορικά τηλέφωνα να ειδοποιήσουν την Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο για την τραγωδία που εκτυλίσσεται στην πόλη.

Αφού απέτυχαν να νικήσουν τον ουκρανικό στρατό τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου και συναντώντας σκληρή αντίσταση σε μεγάλες πόλεις όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Κίεβο, οι Ρώσοι διοικητές φαίνεται να καταφεύγουν σε τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενους πολέμους στην Τσετσενία και τη Συρία: ισοπεδώνουν πόλεις με συντριπτική και αδιάκριτη δύναμη πυρός, γράφουν οι Νew York Times

Ένα βίντεο που ανέβηκε στο Facebook το απόγευμα της Τετάρτης δείχνει το κέντρο της Μαριούπολης μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό. Συντρίμμια παντού, παράθυρα σπασμένα, βομβαρδισμένες πολυκατοικίες και το κατεστραμμένο μαιευτήριο. Τα νοσοκομεία της πόλης αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά και παυσίπονα - με τους γιατρούς να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επείγουσες διαδικασίες, χωρίς αυτά.

H Ρωσία έχει διακόψει σκόπιμα την παροχή νερού και τροφίμων», καθώς και την ηλεκτρική ενέργεια, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί. Πριν απο λίγες ημέρες (8/3) ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην Μαριούπολη «Το 2022 από αφυδάτωση», σημείωσε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, παρομοιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εκεχειρίες που δεν τηρούνται

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει νέες εκεχειρίες το πρωί της Τετάρτης (9/3) για να επιτρέψουν σε χιλιάδες πολίτες να διαφύγουν από πόλεις γύρω από το Κίεβο καθώς και από τη Μαριούπολη, το Ενερχοντάρ και τη Βολνοβάχα, το Ιζιούμ στα ανατολικά και το Σούμι στα βορειοανατολικά.

Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης όμως για κατάπαυση του πυρός με σκοπό να δοθεί στους αμάχους η ευκαιρία να διαφύγουν απέτυχαν επανειλημμένα. Για τρεις ημέρες, η προοπτική της ανακούφισης που έφθασε στην πόλη μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» διαλύθηκε σε ένα κύμα από όλμους και πυρά πυροβολικού. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς κατηγόρησε τους Ουκρανούς εθνικιστές ότι παρεμπόδισαν τις εκκενώσεις.

Περίπου 200.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη περιμένουν να ξεφύγουν από τη βία, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο απελπιστική μέρα με τη μέρα. Η πόλη-λιμάνι παραμένει χωρίς νερό, ζέστη, λειτουργικά συστήματα υγιεινής ή τηλεφωνικές συνδέσεις, με τα πτώματα να κείτονται στους δρόμους και τους κατοίκους να βασίζονται σε ρυάκια ή να λιώνουν το χιόνι για πόσιμο νερό. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις επισκευές σε κατεστραμμένες υποδομές θέρμανσης και ύδρευσης.

Σκληρές εικόνες απο μαζικούς τάφους

Οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να σκάψουν ομαδικούς τάφους για να φιλοξενήσουν όλα τα πτώματα, ανάμεσά τους και ένα 6χρονο κορίτσι που ονομάζεται Tάνια, το οποίο σύμφωνα με τις τοπικές αρχές πέθανε από αφυδάτωση την Τρίτη μετά τον θάνατο της μητέρας της.

Eικόνες από το Associated Press δείχνουν άνδρες, ντυμένους με μπλε προστατευτικές φόρμες, να τοποθετούν πτώματα σε μια τάφρο. Σε ορισμένες φωτογραφίες, τα πτώματα είναι μέσα σε σακούλες σώματος, αλλά άλλες είναι τυλιγμένα μόνο σε κάτι που φαίνεται να είναι κουβέρτες. Η πόλη δέχεται επίθεση εδώ και μέρες, βομβαρδίζεται και απομονώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ήταν, είπε «η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, προφανώς, μετά τη ναζιστική εισβολή», που ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στη Μαριούπολη. Σχεδόν 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χιλιάδες άνθρωποι σε ομηρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε την εκεχειρία γύρω από το νότιο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα από την Ουκρανία το 2014.

«Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί συνεχίζονται», έγραψε στο Twitter. «Σχεδόν 3.000 νεογέννητα μωρά στερούνται φάρμακα και τροφή».

Η Ουκρανία λέει ότι τουλάχιστον 1.170 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη από την έναρξη της εισβολής και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο την Τετάρτη. Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση των στοιχείων. Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λίγο πριν από τις αναφορές για την επίθεση στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι είχε επαληθεύσει 516 θανάτους αμάχων και 908 τραυματίες από την έναρξη της σύγκρουσης.

Οι μάχες γύρω από την πόλη ήταν από τις πιο έντονες του πολέμου, λένε οι κάτοικοι που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση. «Υπήρχαν βομβαρδισμοί όλη την ώρα», είπε η Τζούλια Ντιντέρκο, μια 33χρονη δημοσιογράφος από τη Μαριούπολη που εγκατέλειψε την πόλη αμέσως μετά την περικύκλωσή της από Ρώσους στρατιώτες.

«Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλώ να το κάνει», είπε. «Σας παρακαλώ κάντε το αμέσως. Γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν». Οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν, για τους εαυτούς τους και για άλλους που έχουν ανάγκη, είπε. «Όλοι οι γείτονες, βοηθούν ο ένας τον άλλον, μοιράζονται το φαγητό και το νερό αν έχουν και οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν έτσι».

Η στρατηγική σημασία της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη θεωρείται από καιρό στρατηγικό σημείο καθώς βρίσκεται σε ένα στρατηγικό χερσαίο διάδρομο μεταξύ των αποσχισμένων θυλάκων που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο στην ανατολική Ουκρανία και της Κριμαίας, το έδαφος που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Ο έλεγχος της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Ρωσία όχι μόνο να στείλει προμήθειες και ενισχύσεις για τις δυνάμεις πιο δυτικά, αλλά θα απέκοπτε επίσης την ουκρανική ναυτιλία από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πολιορκημένη ΜαριούποληΑ.Ρ

Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε να παραδοθεί. Έχει επίσης παραπονεθεί ότι είναι δύσκολο να μετρηθούν οι νεκροί γιατί οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ.

Διαβάστε επίσης:

Live blog: Νέοι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία λίγο πριν τη συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα