ΕΚΤΑΚΤΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν ξανά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν ξανά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
AP IMAGES

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά από παύση 24 ωρών, Μόσχα και Κίεβο κάθισαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετά από ένα θρίλερ 24 ωρών, όπου Ρωσία και Ουκρανία αποχώρησαν από τον τέταρτο κύκλο των διαπραγματεύσεων, οι δυο πλευρές κάθισαν εκ νέου για νέες συζητήσεις.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο Μικχάιλο Ποντόλιακ, ο οποίος είναι μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής αποστολής, τονίζοντας σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι συζητήσεις στα κύρια θέματα ανανεώθηκαν. Συζητούνται λειτουργικά ζητήματα, κατάπαυση πυρός και αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα».

Παραδοχή Ζελένσκι: «Δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ και πρέπει να το αποδεχτούμε»

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, παραδέχθηκε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Για χρόνια μας έλεγαν για υποτιθέμενες "ανοιχτές πόρτες", αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να να γίνει δεκτό» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στους όρους που φέρεται να θέτει για την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στα ουκρανικά εδάφη.

Στη διάρκεια της ίδιας τοιποθέτησης, ο Ζελένσκι έστειλε νέο μήνυμα στους ηγέτες της Βόρειας Ευρώπης, καλώντας για περισσότερη υποστήριξη στον αγώνα της χώρας, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει άλλα μέρη της Ευρώπης.

«Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή, μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη δολοφονία ανθρώπων», είπε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «πιο εύκολο να το κάνουμε μαζί».

«Γιατί αλλιώς, θα έρθουν σε εσάς» συμπλήρωσε.

«Πυρά» Ρωσίας στη Δύση: Κλείνετε τα μάτια στις θηριωδίες του ναζιστικού τάγματος Αζόφ

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ δέχθηκε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους τύπου «Tochka-U» από μέλη του Τάγματος Αζόφ, τους Ουκρανούς νεοναζί, με τραγικό απολογισμό 21 νεκρούς.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ θρηνεί σήμερα 21 νεκρούς, θύματα της πυραυλικής επίθεσης του ουκρανικού στρατού εναντίον αμάχων στο Ντόνετσκ. Τα δυτικά Μέσα ενημέρωσης έκαναν τα στραβά μάτια, επιλέγοντας αντ' αυτού, να προωθούν ψευδείς ειδήσεις (ή ψέματα) και στημένες προβοκάτσιες».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλια Rossiya-1, αποκάλυψε πως άνθρωποι που περίμεναν σε στάση λεωφορείου είδαν ξαφνικά έναν πύραυλο να πέφτει πάνω τους.

«Ο βαλλιστικός πύραυλος Tochka-U διασπάρθηκε. Η εκτόξευση του πυραύλου προήλθε από τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες μετά την επίθεση, ενώ υποστήριξε πως «η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε τον βαλλιστικό ουκρανικό πύραυλο τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα».

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι αν ο πύραυλος δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Ντράγκι - Σάντσεθ - Κόστα την Παρασκευή, με συμμετοχή Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης

«Πυρά» Ρωσίας στη Δύση: Κλείνετε τα μάτια στις θηριωδίες του ναζιστικού τάγματος Αζόφ

Ουκρανία: Τρεις νεκροί δημοσιογράφοι ανταποκριτές και 30 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου