ΚΟΣΜΟΣ

Βάζει δύσκολα ο Πούτιν στους Ευρωπαίους: Στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα για πληρωμή αερίου σε ρούβλια

Βάζει δύσκολα ο Πούτιν στους Ευρωπαίους: Στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα για πληρωμή αερίου σε ρούβλια
O Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
AP Photo

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το αίτημα Πούτιν δεν αποκλείεται να συζητηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες

Επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι πιθανό να συζητηθεί το αίτημα της Ρωσίας, δια στόματος Πούτιν, για πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου από μη φιλικές χώρες σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Κίνηση «ματ» από τον Πούτιν

Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώ στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "κλοπή".

Διαβάστε επίσης:

Zαχάροβα: Η Κίνα, ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ