ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια από την 1η Απριλίου

Βλαντιμίρ Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια από την 1η Απριλίου
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP,

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε σε επίσημη δήλωση με την οποία ενημέρωσε για την υπογραφή του διατάγματος το οποίο προβλέπει την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο από τους ξένους αγοραστές, από την 1η Απριλίου κι έπειτα.

Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για να δέχεται η Ρωσία πληρωμές μόνο σε ρούβλια από τις χώρες τις οποίες προμηθεύει με φυσικό αέριο, δεν είναι απλά οριστική αλλά και επίσημη. Το σχετικό διάταγμα φέρει από την Πέμπτη την υπογραφή του Ρώσου προέδρου, όπως δήλωσε ο ίδιος, και έτσι από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 οι χώρες που θα προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Μόσχα θα πρέπει να προχωρούν στις πληρωμές τους μόνο με ρούβλια.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο, που θα παραδοθεί από αύριο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι σε εξέλιξη ένας οικονομικός πόλεμος σε βάρος της Ρωσίας, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει στόχο την υπονόμευση της ανάπτυξης της χώρας του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια, έτσι ώστε να αναγκάσουν την Ευρώπη να προμηθευτεί το δικό τους LNG.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε μάλιστα πως αυτό θα σημάνει αυτόματα και την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ενώ ξεκαθάρισε πως τόσο η κυβέρνηση της Ρωσίας όσο και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, έχουν προετοιμαστεί για περισσότερες πιέσεις στο εγγύς μέλλον.