ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η πανδημία υποχωρεί, οι πασχαλινές παραδόσεις αιώνων επανέρχονται - Παρελάσεις και άρματα

Τα πασχαλινά έθιμα επέστρεψαν στην καθολική Ισπανία
Τα πασχαλινά έθιμα επέστρεψαν στην καθολική Ισπανία
A.P

Στενά συνυφασμένες με το Πάσχα, οι πολύχρωμες και εμβληματικές πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας «επέστρεψαν» στην Ισπανία, μετά απο δύο χρόνια πανδημίας.

Στις χαρακτηριστικές παρελάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ισπανία παρουσιάζονται δεκάδες άνθρωποι ντυμένοι με θρησκευτικούς χιτώνες, χαρακτηριστικές μυτερές κουκούλες και περίτεχνα άρματα, σε μία παράδοση που κρατάει χρόνια.

Οι πασχαλινές πομπές που ακυρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού επέστρεψαν στους δρόμους. Οι πασχαλινές διακοπές είναι μια περίοδος όπου τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται παραδοσιακά για να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις σε αυτή τη βαθιά καθολική χώρα.

Οι παρελάσεις που οργανώνονται απο καθολικές αδελφότητες, παρουσιάζουν δεκάδες πιστούς ντυμένους με θρησκευτικούς χιτώνες και χαρακτηριστικές μυτερές κουκούλες, όπως επίσης αγάλματα του Ιησού και της Παναγίας. Μερικές από τις πομπές χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Μετά από δύο χρόνια μπορούμε να γιορτάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα», είπε ο Ραφαέλ Πέρεζ από την Αδελφότητα Εργασίας και Φωτός που διοργάνωσε μια από τις πομπές στην πόλη της Γρανάδας στο νότο.

Κλίμα κατάνυξης στη Σεβίλλη

Στη Σεβίλλη, ο πληθυσμός των 680.000 ατόμων συνήθως διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Παραδοσιακή μουσική ακούγεται απο τα μεγάφωνα, οι πολίτες τραγουδούν πένθιμες σονάτες από τα μπαλκόνια, μπαλάντες a capella για το θάνατο του Ιησού και το παράπονο της μητέρας του.

Όλα αυτά «πάγωσαν» τον Μάρτιο του 2020, όταν η χώρα μπήκε σε lockdown καθώς ο κορονοϊός έκανε την επέλασή του ένα μήνα πριν από το Πάσχα, πλήττοντας την Ισπανία. Σε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο, η χώρα της Ιβηρικής ακύρωσε όλους τους θρησκευτικούς εορτασμούς, με αποτέλεσμα πολίτες να οργανώνουν αυτοσχέδιες γιορτές στα μπαλκόνια τους, κυρίως στο νότο, όπου οι πασχαλινές πομπές έχουν την τιμητική τους.

Η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρώς πέρυσι, αν και με τις αναμνήσεις από την έξαρση του ιού μετά τα Χριστούγεννα, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ περιοχών που αμαύρωσε τις γιορτές. Οι εντυπωσιακές παρελάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας στη Σεβίλλη, οι οποίες δεν είχαν ακυρωθεί ποτέ από το 1933, ματαιώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Επιστροφή των τουριστών

Φέτος, οι Ισπανοί θέλησαν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο και να απολαύσουν το Πάσχα όπως πριν από την πανδημία, όταν κατέγραφαν κατά μέσο όρο επτά εκατομμύρια μετακινήσεις σε όλη τη χώρα για να επισκεφθούν οικογένεια και φίλους ή να βγουν στην παραλία, σύμφωνα με στοιχεία της Statistica.

«Ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές προοπτικές για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2022, την πρώτη μετά από δύο χρόνια που μπορούμε να γιορτάσουμε λόγω της πανδημίας, πλησιάζουν το 90% των επιπέδων που καταγράφηκαν το 2019», ανακοίνωσε η τουριστική ένωση Exceltur.

Τον Απρίλιο του 2019, συνολικά επτά εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ισπανία. Η υπουργός Τουρισμού Ρέγιες Μαρότο είπε ότι ελπίζει οτι η προσέλευση θα αγγίξει φέτος το 80% αυτού του ποσοστού, το οποίο θα «ανακουφίσει» τον τουριστικό τομέα της χώρας.

Πριν από την πανδημία, η Ισπανία ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο μετά τη Γαλλία. Τον Φεβρουάριο τερμάτισε τον κανόνα που απαιτούσε από τους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και αμέσως μετά το Πάσχα καταργεί επίσης την εντολή για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Δημαρχείο της Σεβίλλης αναφέρει ότι αναμένει «μεγάλη προσέλευση μετά από δύο χρόνια χωρίς εορτασμούς» με περισσότερες από 70 αδελφότητες να δηλώνουν έτοιμες να πραγματοποιήσουν τις παραδοσιακές τους πομπές στην πόλη.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Η Βαρκελώνη απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες της