ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με την έκρηξη στη ναυαρχίδα Moskva του ρωσικού στόλου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με την έκρηξη στη ναυαρχίδα Moskva του ρωσικού στόλου
Tο ρωσικό καταδρομικό πλοίο Moskva
Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι εξερράγησαν πυρομαχικά, η Ουκρανία ότι το χτύπησε με πύραυλο

Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε πυρκαγιά και έκρηξη στην πυρηνοκίνητη ναυαρχίδα Moskva του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Αρχικά η ουκρανική πλευρά υποστήριξε πως ό,τι συνέβη με το πλοίο Moskva ήταν αποτέλεσμα δικού της χτυπήματος με πυραύλους Neptune, ισχυρισμός που, όμως, διαψεύστηκε γρήγορα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας «λόγω φωτιάς σημειώθηκε έκρηξη σε πυρομαχικά που βρίσκονταν στο καταδρομικό Moskva. Το πλοίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές».

Την ίδια ώρα η ρωσική πλευρά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες προσθέτοντας μόνο ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς καθώς και ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

Το πλοίο Moskva έγινε γνωστό κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου καθώς ήταν αυτό το οποίο πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο στο Φιδονήσι όταν κάλεσε τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες που βρίσκονταν πάνω σε αυτό να παραδοθούν και εκείνους να απαντούν με ύβρεις. Τότε, μάλιστα, είχε αρχικά μεταδοθεί η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες είχαν σκοτωθεί, αλλά όπως προέκυψε είχαν κρατηθεί ως όμηροι για να απελευθερωθούν λίγο αργότερα.

Στο επεισόδιο αυτό αναφέρθηκε, μάλιστα, και ο κυβερνήτης της Οδησσού επιμένοντας στην εκδοχή του χτυπήματος από ουκρανικούς πυραύλους.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι Ρώσοι διασώστες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το μήκος 186 μέτρων πλοίο του ρωσικού στόλου το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει έως και περισσότερα από 500 άτομα πλήρωμα.

Το πλοίο Moskva

Το καταδρομικό Moskva κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 επί Σοβιετικής Ένωσης.

Η πρώτη του ονομασία ήταν Slava αλλά στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Moskva (Μόσχα) ενώ ήταν η ναυαρχίδα της τάξης Project 1164 Atlant του σοβιετικού στόλου Ο βασικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει πυραύλους P-1000 Vulkan.

Το Moskva είναι από το 2000 η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ενώ είχε διαδραματίσει ρόλο-κλειδί κατά τη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης στη Συρία που ξεκίνησε το 2015.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία επιβεβαιώνει πυρκαγιά και εκρήξεις στο καταδρομικό Moskva - Το πλοίο εκκενώθηκε