ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στο «μάτι του κυκλώνα» το Άζοφσταλ – Επιτίθενται οι Ρώσοι, αντιστέκονται οι υπερασπιστές

Ουκρανία: Στο «μάτι του κυκλώνα» το Άζοφσταλ – Επιτίθενται οι Ρώσοι, αντιστέκονται οι υπερασπιστές
Το εργοστάσιο του Αζοφστάλ στο επίκεντρο των μαχών στη Μαριούπολη
AP Photo/Sergei Grits

Εφόρμηση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη ετοιμάζουν οι ρωσικές δυνάμεις. Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν κρυφτεί σε αυτό και οι δυνάμεις τους, τους εγκαταλείπουν. Άμεση εκεχειρία ζητάει ο ΟΗΕ.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς.

Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και περισσότερους από 1.000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Τελειώνουν οι αντοχές όσων βρίσκονται στο Αζοφστάλ

Την ίδια ώρα, στο τελευταίο προπύργιο της Μαριούπολης φέρονται να βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 εγκλωβισμένοι άμαχοι. Στην Ουκρανία υποστηρίζουν πως μέσα στο εργοστάσιο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταφύγει εκεί εδώ και 50 ημέρες, ενώ κάνουν λόγο για μητέρες με παιδιά που δεν έχουν πλέον άλλες δυνάμεις και ζητούν απεγνωσμένα να δουν τον ήλιο.

Άλλες αναφορές υποστηρίζουν πως αρκετοί από τους άμαχους που κατέφυγαν στο Αζοφστάλ έχουν καταπλακωθεί από κτήρια που έπεσαν μετά από επιθέσεις. Ο Guardian δημοσίευσε βίντεο στο οποίο μικρά παιδιά και μητέρες ζητούν να υπάρξει παρέμβαση για να μπορέσουν να μετακινηθούν σε ένα ασφαλές μέρος, καθώς δεν αντέχουν κρυμμένοι άλλο στο συγκεκριμένο σημείο.

«Τα τρόφιμα, οι προμήθειες και το νερό μας τελειώνουν. Δεν θα έχουμε να δώσουμε τίποτα στα παιδιά. Θέλουμε να πάνε τα παιδιά μας σε μια ειρηνική περιοχή. Είμαστε στο επίκεντρο, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ζητάμε εγγυήσεις για την ασφάλεια των παιδιών μας. Ανησυχούμε για τη ζωή τους», αναφέρει μια από τις γυναίκες που μίλησαν στο βίντεο.

Δείτε το βίντεο:

Άμεση εκεχειρία ζητάει ο ΟΗΕ για τη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ