ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι ότι η Μολδαβία «μπήκε» στον πόλεμο - Τι είναι η Υπερδνειστερία και ο ρόλος της για τη Ρωσία

Νέο μέτωπο του πολέμου φοβάται η Μολδαβία
Νέο μέτωπο του πολέμου φοβάται η Μολδαβία
ΑΡ

Επείγουσα σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσαν οι  αρχές της Μολδαβίας. Φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου στον πόλεμο της Ουκρανίας με επίκεντρο την αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας που φιλοξενεί φιλορώσους αυτονομιστές.

Η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, η οποία έχει δικό της σύνταγμα, στρατό, νόμισμα και σημαία αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, θα μπορούσε να συρθεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανώτατος Ρώσος στρατηγός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός στοχεύει στον «πλήρη έλεγχο» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία και να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή στη γειτονική χώρα της Μολδαβίας.

Η «δεύτερη φάση» του πολέμου

Το πρακτορείο TASS επικαλέστηκε τον εν ενεργεία διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας υποστράτηγο Ρούσταμ Μινεκάεφ, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος μεταξύ Ντονμπάς και Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Όπως και η γειτονική της Ουκρανία, η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει μια αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά της στο αμφισβητούμενο έδαφος που είναι γνωστό ως Υπερδνειστερία, όπου σταθμεύουν 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Αν και η Μολδαβία είναι ουδέτερη στρατιωτικά και δεν έχει σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή σε μια γρήγορη προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση.

Η χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τον πόλεμο. Η εισβολή έχει προκαλέσει αυξημένες ανησυχίες στη Μολδαβία όχι μόνο για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και λόγω των φόβων ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσπαθήσει να συνδέσει τους αυτονομιστές ανατολικά του ποταμού Δνείστερου με την Ουκρανία μέσω του στρατηγικού λιμανιού της Οδησσού.

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν εκρήξεις στην Τιρασπόλ, de facto πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του μη-αναγνωρισμένου κράτους της Υπερδνειστερίας. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έκανε λόγο για «σχεδιασμένη πρόκληση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τι είναι η Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία είναι μια στενή λωρίδα γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικών μιλίων, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία, λίγο μεγαλύτερη από το Ρόουντ Άιλαντ, τη μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ, οπως χαρακτηριστικά αναφερει το CNN.

Φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρωσόφωνοι. Kήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από έναν πόλεμο δύο ετών (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Ρώσοι παρενέβησαν για να στηρίξουν την Υπερδνειστερία, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος. Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και των αυτονομιστών έληξε με κατάπαυση του πυρός το 1992, αλλά περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες παρέμειναν στην Υπερδνειστερία από τότε.

Η δήλωση του υποστράτηγου Mινεκάεφ, που καθόριζε τη στρατηγική της Ρωσίας για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου, προκάλεσε άμεσο συναγερμό από τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή.

Οι δηλώσεις για την Υπερδνειστερία είναι «αβάσιμες και έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, Μολδαβοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η χώρα είναι «ουδέτερο κράτος και αυτή η αρχή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέσηγια να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει το λιμάνι της Οδησσού.

Διαβάστε επίσης:

Associated Press: «Μετά την Ουκρανία, η Ευρώπη αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος»