ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός: Η οξεία ηπατίτιδα εξαπλώνεται στην Ασία και τον Καναδά

Συναγερμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά
Συναγερμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά
A.P

Μετά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το μυστηριώδες ξέσπασμα ηπατίτιδας σε παιδιά εξαπλώνεται στην Ασία και τον Καναδά

Η Ιαπωνία ανέφερε περιστατικό οξείας ηπατικής νόσου άγνωστης προέλευσης και ο Καναδάς ερευνά παρόμοιες περιπτώσεις, με σχεδόν 200 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης να καταγράφονται πλέον παγκοσμίως σε παιδιά σε δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η περίπτωση οξείας ηπατίτιδας, ή φλεγμονής του ήπατος στην Ιαπωνία αναφέρθηκε από τις τοπικές αρχές στις 21 Απριλίου σε ένα παιδί που είχε βγει αρνητικό σε αδενοϊό μια πιθανή αιτία που διερευνάται παγκοσμίως και σε Covid-19.

Ο ασθενής δεν είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διερευνά επίσης αναφορές για σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης σε μικρά παιδιά. Δεν αποκάλυψε τον αριθμό των κρουσμάτων ή την τοποθεσία τους.

Μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο, έχουν αναφερθεί 190 μυστήρια κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με 140 από αυτά στην Ευρώπη, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (110 περιπτώσεις). Περαιτέρω κρούσματα έχουν βρεθεί στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκαεπτά παιδιά αρρώστησαν τόσο πολύ που χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (ECDC) σήμαναν εθνικό συναγερμό για την υγεία την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν τον Οκτώβριο στην Αλαμπάμα. Τα πρώτα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.

Το Σάββατο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας θάνατος έχει αναφερθεί σε σχέση με το ξέσπασμα. Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα κρούσματα αναφέρθηκαν σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός μηνός και 16 ετών. Ο ΠΟΥ δεν είπε σε ποια χώρα κατέληξε ο ανήλικος ασθενής.

Η ηπατίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν από τους πολλούς μεταδοτικούς ιούς ηπατίτιδας, αλλά αυτοί δεν έχουν βρεθεί στα προσβεβλημένα παιδιά. Ο ίκτερος, η διάρροια και ο κοιλιακός πόνος είναι μεταξύ των αναφερόμενων συμπτωμάτων.

Μια θεωρία που διερευνάται από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι η έλλειψη έκθεσης στον κοινό αδενοϊό –ο οποίος συνήθως προκαλεί στομαχικές διαταραχές και κρυολογήματα– κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες στα παιδιά. Από τις 53 περιπτώσεις που εξετάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι 40 (75%) εμφάνισαν σημεία μόλυνσης από αδενοϊό.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, Jim McMenamin, δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εργασία για να κατανοηθεί εάν ένας αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί για να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια ή εάν θα μπορούσε να προκαλεί τα προβλήματα «σε συνδυασμό» με έναν άλλο ιό, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του Sars-CoV- 2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει «καμία σχέση» μεταξύ των κρουσμάτων και του εμβολίου για την Covid-19, επειδή κανένα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Ο Andrea Ammon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στη Στοκχόλμη, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των κρουσμάτων και καμία σχέση με ταξίδια». Η ασθένεια εμφανίστηκε σε προηγουμένως υγιή παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Παυλοπούλου στο Newsbomb.gr για ηπατίτιδα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά