ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορονοϊός «τρελαίνει» τη Σανγκάη: Έστειλαν τρόφιμο γηροκομείου στο νεκροτομείο - Ήταν ζωντανός

Απίστευτα περιστατικά εκτυλίσσονται στη Σανγκάη
Απίστευτα περιστατικά εκτυλίσσονται στη Σανγκάη

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη δοκιμαζόμενη απο την πανδημία Σανγκάη. Ο τρόφιμος ενός γηροκομείου μεταφέρθηκε κατά λάθος στο νεκροτομείο ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης

Ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε κατά λάθος στο νεκροτομείο ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η επιδημία Covid-19 και το παρατεταμένο lockdown έχουν οδηγήσει τη φροντίδα ηλικιωμένων και τις ιατρικές υπηρεσίες σε οριακό σημείο.

Η δημοτική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το περιστατικό και είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα. Ενώ το γηροκομείο ζήτησε συγγνώμη, το λάθος έχει προκαλέσει εκτεταμένη οργη και έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Κινέζων, σύμφωνα με συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το λάθος σημειώθηκε καθώς το lockdown στη Σαγκάη μπαίνει στην πέμπτη εβδομάδα και τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι χιλιάδες κάθε μέρα. Οι σκληροί περιορισμοί και η υποχρεωτική απομόνωση όλων των κρουσμάτων έχουν δημιουργήσει όλεθρο στην πόλη των 25 εκατομμυρίων, με τους ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε βασική ιατρική περίθαλψη.

Οι περισσότεροι από τους 400 θανάτους στο τελευταίο κύμα ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα γηροκομεία δεν ανέφεραν θανάτους. Ενώ παραμένει ασαφές εάν το άτομο μολύνθηκε από κορονοϊό ή ήταν εμβολιασμένο, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων της Κίνας παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» της χώρας στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Στη Σανγκάη, μόλις το 62% των κατοίκων άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο το 15% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 80 ετών έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Η μέση ηλικία των θανάτων που αναφέρθηκαν την Κυριακή ήταν τα 84 έτη, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

«Αυτό είναι δολοφονία», έγραψε ένας χρήστης του Weibo ανάμεσα σε μια σειρά από άλλες θυμωμένες αναρτήσεις. «Η κρίση εμπιστοσύνης στις αρχές της πόλης μεγαλώνει». Ο ηλικιωμένος βρίσκεται στο νοσοκομείο για θεραπεία και οι ζωτικές του λειτουργίες αποκαθίστανται, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στην περιοχή Πούτουο όπου βρίσκεται το γηροκομείο είπε ότι θα χειριστεί σοβαρά το ατύχημα και θα αποκαλύψει τα ευρήματα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επιδημία, ή με οποιοδήποτε είδος κανονικής αμέλειας και ανευθυνότητας, πρόκειται για μια σοβαρή παράλειψη καθήκοντος που παραλίγο να οδηγήσει στον θάνατο» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Weibo ο Χου Σιτζίν, πρώην αρχισυντάκτης των Global Times, σχολιαστής με μεγάλη επιρροή στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Οργή και απόγνωση στη Σανγκάη για το σκληρό lockdown - Νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία