ΚΟΣΜΟΣ

«Ζούμε στην κόλαση»: Το Πακιστάν και η Ινδία υποφέρουν από τον ακραίο ανοιξιάτικο καύσωνα

Ξηρασία πλήττει μεγάλες περιοχές της Ινδίας
Ξηρασία πλήττει μεγάλες περιοχές της Ινδίας

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται σε Ινδία και Πακιστάν έχουν οδηγήσει σε κρίσιμες ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού. Kάτοικοι και αρχές μιλούν για έναν καταστροφικό καύσωνα που πλήττει τις καλλιέργειες 

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Nαζίρ Αχμίντ ζει σε ένα από τα πιο καυτά μέρη στη Γη. Καθώς ένας άγριος καύσωνας σαρώνει την Ινδία και το Πακιστάν, το σπίτι του στο Tουρμπάτ, στην περιοχή Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, υποφέρει από εβδομάδες θερμοκρασιών που ξεπερνούν επανειλημμένα τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι ντόπιοι μένουν στα σπίτια τους, ανίκανοι να εργαστούν εκτός από τις πιο δροσερές νυχτερινές ώρες, και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό και ρεύμα. Ο Αχμέντ φοβάται ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Ήταν εδώ, το 2021, που καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο για τον Μάιο, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 54 βαθμούς Κελσίου. Φέτος, είπε, η ζέστη είναι ακόμη πιο ανυπόφορη.

Καθώς ο καύσωνας έχει επιδεινώσει τις τεράστιες ελλείψεις ενέργειας στην Ινδία και το Πακιστάν, το Tουρμπάτ, μια πόλη περίπου 200.000 κατοίκων, δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα τα κλιματιστικά και τα ψυγεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν. «Ζούμε στην κόλαση», λέει ο Αχμέτ.

Η ιστορία είναι παρόμοια σε όλη την υποήπειρο, όπου η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής γίνεται αισθητή σε περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους, καθώς οι καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν φτάσει δύο μήνες νωρίτερα και η ανακούφιση της περιόδου των μουσώνων απέχει μήνες.

Η βορειοδυτική και η κεντρική Ινδία γνώρισαν τον πιο ζεστό Απρίλιο των τελευταίων 122 ετών, ενώ το Τζακομπαμπάντ, μια πόλη στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν, έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του Απριλίου που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

Ο καύσωνας έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις σε καλλιέργειες, όπως είναι το σιτάρι, και διαφόρα φρούτα και λαχανικά. Στην Ινδία, η απόδοση από τις καλλιέργειες σιταριού έχει μειωθεί έως και 50% σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες, επιδεινώνοντας τους φόβους για παγκόσμιες ελλείψεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είχε ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στις προμήθειες.

Οι αγρότες της περιοχής μιλούν επίσης για «δραματική» επίδραση στις καλλιέργειες σιταριού τους, ενώ η περιοχή έχει επίσης υποβληθεί πρόσφατα σε 18ωρες διακοπές ρεύματος. «Είναι η πρώτη φορά που ο καιρός έχει προκαλέσει τέτοιο όλεθρο στις καλλιέργειές μας σε αυτήν την περιοχή. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και δεν υπάρχει κυβερνητική βοήθεια» λένε. Οι αγρότες έχουν χάσει δισεκατομμύρια εξαιτίας αυτού του καιρού.

Η υπουργός του Πακιστάν για το κλίμα Σέρι Ραχμάν, δήλωσε στον Guardian ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή κρίση», καθώς οι κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γίνονται αισθητές από το βορρά προς το νότο της χώρας.

O καύσωνας έκανε τους παγετώνες στο βόρειο τμήμα της χώρας να λιώσουν με πρωτοφανή ρυθμό και χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε περιοχές πλημμύρας. Οι δεξαμενές νερού στεγνώνουν. Τα μεγάλα φράγματα μας είναι σε νεκρά επίπεδα αυτή τη στιγμή και οι πηγές νερού είναι σπάνιες.

Η Ρεχμάν είπε ότι ο καύσωνας θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα. «Το κλίμα και τα καιρικά φαινόμενα είναι εδώ για να μείνουν και στην πραγματικότητα θα επιταχυνθούν στην κλίμακα και την έντασή τους εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν δράσουν τώρα», είπε.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι θερμοκρασίες στην Ινδία και το Πακιστάν ήταν «συνεπείς με αυτό που περιμένουμε σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Οι καύσωνες είναι πιο συχνοί και πιο έντονοι και ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν».

Μέσα στο κλίμα αυτό η Ινδία αντιμετωπίζει τη χειρότερη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων έξι δεκαετιών. Διακοπές ρεύματος διάρκειας άνω των οκτώ ωρών επιβλήθηκαν σε πολλά κρατίδια, καθώς οι εγχώριες προμήθειες άνθρακα έχουν πέσει σε κρίσιμα επίπεδα και η τιμή του εισαγόμενου άνθρακα έχει εκτοξευθεί.

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη μεταφορά άνθρακα σε ολόκληρη τη χώρα, οι Σιδηρόδρομοι της χώρας ακύρωσαν περισσότερα από 600 ταξίδια επιβατών και ταχυδρομικών τρένων για να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Κύμα ακραίου καύσωνα με 46 βαθμούς Κελσίου - Πυρκαγιές ξεσπούν σε χωματερές