ΚΟΣΜΟΣ

Σανγκάη: Το παιχνίδι των κρουσμάτων απομακρύνει την άρση του lockdown, τους ψεκάζουν και στα σπίτια

Σανγκάη: Το παιχνίδι των κρουσμάτων απομακρύνει την άρση του lockdown, τους ψεκάζουν και στα σπίτια
Σανγκάη: Με τερτίπια διατηρούν οι αρχές της Κίνας το απάνθρωπο lockdown
Weibo

Σανγκάη: Με τερτίπια διατηρούν οι αρχές της Κίνας το απάνθρωπο lockdown

Την έκτη του εβδομάδα συμπληρώνει το απάνθρωπο lockdown στη Σανγκάη με τους κατοίκους της πόλης να είναι στα όρια τους εκδηλώνοντας την οργή τους με αναρτήσεις στα social media παρά την προσπάθεια της κινεζικής λογοκρισίας να τους φιμώσει.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το διαδίκτυο έχει γεμίσει με εικόνες ντροπής από τα κέντρα καραντίνας που έχουν συστήσει οι κινεζικές αρχές με ηλικιωμένους να καταγγέλλουν ότι αδυνατούν να λάβουν ακόμα και τα φάρμακά τους. Την ίδια ώρα γονείς έχουν χωριστεί με τη βία από τα παιδιά τους ενώ viral έχουν γίνει τα βίντεο με ασυνόδευτα βρέφη να κλαίνε σε νοσοκομεία κορονοϊού στη Σανγκάη.

Το lockdown, μάλιστα, αντί να χαλαρώσει, όπως είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα, έγινε ακόμα πιο σκληρό αυτή την εβδομάδα και πλέον αν κάποιος βγει θετικός σε τεστ κορονοϊού όλοι οι ένοικοι του συγκροτήματος στο οποίο διαμένει πρέπει να τεθούν σε απομόνωση σε κέντρα καραντίνας. Παράλληλα έχουν απαγορευτεί τα ντιλίβερι φαγητού σε τέσσερα από τα 16 προάστια της Σανγκάης την ώρα που οι «άνδρες με τα λευκά», όπως έχουν γίνει γνωστοί οι κρατικοί υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του lockdown, εισβάλουν αδιάκριτα σε σπίτια και ψεκάζουν με αντισηπτικά.

Όπως δηλώνει κάτοικος της Σανγκάης στο περιοδικό TIME«η κατάσταση αυτή δεν ξέρω αν θα οδηγήσει σε γενική εξέγερση αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια των πολιτών»

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για την κινεζική ηγεσία καθώς η πολιτική του zero-COVID φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο οποίος το φθινόπωρο αναμένεται να ζητήσει την ανανέωση για τρίτη φορά της πενταετούς θητείας του και κάθε αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του θα φανεί σαν ένα απευθείας χτύπημα της εξουσίας του.

Σανγκάη: Οι ελπίδες χαλάρωσης του lockdown που «σβήνουν»

Εντωμεταξύ ο εντοπισμός κρουσμάτων – δύο τον αριθμό - εκτός των κέντρων καραντίνας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων, όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς οι αρχές στη Σανγκάη έχουν ανακοινώσει ότι αυτό θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει μηδενική μετάδοση εκτός των κέντρων καραντίνας για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Η μοναδική φορά που η Σανγκάη έφτασε κοντά σε αυτό το σημείο ήταν στα τέλη Απριλίου όταν για δύο συνεχόμενες ημέρες δεν υπήρξε καμία μετάδοση κορονοϊού στην κοινότητα αλλά οι ελπίδες αποδείχθηκαν τελικά φρούδες την τρίτη ημέρα επιβεβαιώνοντας ότι η Κίνα βρίσκεται «εκτός γραμμής» σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη επιβάλλοντας ακόμα περισσότερους περιορισμούς.

Σε επιφυλακή το Πεκίνο

Σε συναγερμό παραμένει την ίδια ώρα το Πεκίνο με τις αρχές να αγωνιούν για το ενδεχόμενο εντοπισμού κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην κινεζική πρωτεύουσα παρά τα αυστηρά μέτρα

Παρά την αυστηρή εντολή για εργασία από το σπίτι στην πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, το κλείσιμο κέντρων διασκέδασης και την απαγόρευση λειτουργίας των εστιατορίων, μολύνσεις συνεχίζουν να καταγράφονται καθώς την Τετάρτη εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το κανάλι CCTV, 46 νέες μολύνσεις από 37 την Τρίτη.

Παρά, δε, την κριτική που ασκείται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πολιτική zero Covid και τις επιπτώσεις της το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του αποθέωσε τα μέτρα για του lockdown.

Διαβάστε επίσης:

Oι νεο-άστεγοι της πλούσιας Σανγκάης: Xιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους μετά το lockdown

Κορονοϊός: Σανγκάη «ώρα μηδέν» - Ψεκάζουν κάθε πολίτη, τους βγάζουν με τη βία από τα σπίτια για τεστ