ΚΟΣΜΟΣ

Oι νεο-άστεγοι της πλούσιας Σανγκάης: Xιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους μετά το lockdown

Παραμένει το σκληρό lockdown στη Σανγκάη
Παραμένει το σκληρό lockdown στη Σανγκάη
A.P

Σανγκάη: Χιλιάδες άνθρωποι στην πλουσιότερη πόλη της Κίνας αναγκάστηκαν να ζήσουν στο δρόμο μετά την επιβολή του σκληρού lockdown, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Το lockdown της Σανγκάης έχει εγκλωβίσει εκατομμύρια κατοίκους στα σπίτια αλλά και τους χώρους εργασίας τους, εδώ και ενάμιση μήνα. Την ίδια στιγμή, θύματα των ίδιων αυστηρών κανόνων κατά του κορονοϊού, πολλοί έχουν μείνει άστεγοι γράφει η WSJ σε αποκαλυπτικό της δημοσίευμα. Πρόκειται για μετανάστες εργάτες από αγροτικές περιοχές και μικρότερες πόλεις που συχνά ζουν ενώ μοιράζονται ένα διαμέρισμα με άλλους εργαζόμενους.

Οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται πολλοί έχουν κλείσει λόγω του lockdown, ενώ η μεταφορά τους σε κοιτώνες εργαζομένων έχει σταματήσει. Ειναι ορισμένοι απο τους δεκάδες χιλιάδες που περιφέρονται στη Σανγκάη με ποδήλατα ή σκούτερ για τις εταιρείες παράδοσης φαγητού, όπως το Ele.me της Alibaba Group Holding Ltd. και την ομώνυμη υπηρεσία της Meituan.

Η δουλειά τους ωστόσο φέρει το στίγμα ενός υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης απο Covid-19. Ενώ η τοπική κυβέρνηση έχει χορηγήσει ειδική απαλλαγή από το lockdown για τους εργαζόμενους στον τομέα της παράδοσης τροφίμων, τα συγκροτήματα κατοικιών έχουν τους δικούς τους κανόνες που τους απαγορεύουν να επιστρέψουν από φόβο ότι θα φέρουν τον ιό.

Κοιμούνται σε σκηνές και κάτω απο γέφυρες

Δεν έχουν χρήματα και διασυνδέσεις για να βρουν εναλλακτικό κατάλυμα και γι'αυτό αγοράζουν απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από γέφυρες με μόνο ένα σεντόνι ή μία κουβέρτα για προστασία. Ένας διανομέας είπε ότι μετακόμισε στη Σανγκάη στις 5 Μαρτίου καθώς εργαζόταν σε άλλη πόλη, με την ελπίδα να κερδίσει περισσότερα χρήματα στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Την 1η Απριλίου, το συγκρότημα κατοικιών όπου έμενε μπήκε σε καραντίνα και δεν τον άφηναν να βγει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Στις 24 Απριλίου, ξανάρχισε τις εργασίες παράδοσης, τις οποίες χαρακτήρισε ως το μοναδικό μέσο επιβίωσής του. Αυτό σήμαινε ότι από το να είναι κλειδωμένος μέσα στο σπίτι του, κλειδώθηκε εκτός. Άρχισε να ζει κάτω από γέφυρες.

Άλλοι εργαζόμενοι στην παράδοση τροφίμων περιέγραψαν επίσης ότι συγκεντρώθηκαν κάτω από όποιες γέφυρες μπορούσαν να βρουν για να αποφύγουν τον άνεμο και τη βροχή. Ένας εργαζόμενος είπε ότι μοιραζόταν μια γέφυρα με περισσότερα από 30 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έκαναν παραδόσεις όπως αυτός. Ένας άλλος ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο για να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο, αλλά το εργοστάσιο έκλεισε στο τέλος Φεβρουαρίου.

«Πόσα άτομα μπορούν να καταλάβουν την κατάστασή μας;»δήλωσε ένας απο αυτούς στη WSJ «Τα βάσανά μας είναι αληθινά, αλλά δύσκολο να εξηγηθούν». Τις τελευταίες εβδομάδες, η τοπική κυβέρνηση λέει ότι έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει τους περίπου 20.000 διανομείς φαγητού στη Σανγκάη. Οι αξιωματούχοι συνεργάζονται με ξενοδοχεία και άλλα ιδρύματα για να δημιουργήσουν μέρη εξυπηρέτησης οδηγών και να τους προσφέρουν στρώματα, γεύματα και χώρο φόρτισης των συσκευών τους.

Αλλά η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τα δεινά των άστεγων εργαζομένων έχει δημιουργήσει τα δικά της προβλήματα, λένε ορισμένοι. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αστυνομικοί άρχισαν να επεμβαίνουν στη μέση της νύχτας για να διαλύσουν μεγαλύτερους καταυλισμούς και να τους διασκορπίσουν σε όλη την πόλη. Η κυβέρνηση θέσπισε επίσης μια νέα απαίτηση για τους εργαζόμενους στον τομέα της παράδοσης να φέρουν ψηφιακό πάσο, το οποίο περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του τεστ και τους επιτρέπει να βρίσκονται έξω.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι οι πλατφόρμες παράδοσης φαγητού, που απασχολούν τους εργάτες ως συμβασιούχους, έχουν δυσκολευτεί να τους παράσχουν εναλλακτική στέγαση, αφήνοντάς τους να περιηγούνται σε ένα περίπλοκο σύστημα για την εύρεση περιορισμένης στέγασης και να πληρώνουν λογαριασμούς με ελάχιστους πόρους.

Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι που αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάσουν αυτοσχέδια καταλύματα. Πολλοί άλλοι έχουν βρεθεί για μέρες εκτός απο φαγητό και χωρίς στέγη αφού έπεσαν στο κενό των κανόνων του κορονοϊού. Η Άννα Σου, 42 ετών, φωτογράφος με έδρα τη Σανγκάη, ζούσε προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο μετά την επιστροφή της από το εξωτερικό όταν μολύνθηκε με κορονοϊό και στάλθηκε σε μια αυτοσχέδια εγκατάσταση καραντίνας. Μόλις βγήκε, το ξενοδοχείο δεν την άφησε να επιστρέψει.

Πέρασε δύο νύχτες στο δρόμο πάνω σε ένα στρώμα με όλες τα υπάρχοντά της, φοβούμενη για την ασφάλειά της. «Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που κοιμόντουσαν κάτω από τέντες και υπόστεγα», είπε. «Οι συνθήκες υγιεινής ήταν αηδιαστικές». Την τρίτη μέρα, είπε ότι πήγε σε νοσοκομείο επειδή χρειαζόταν θεραπεία για μια πάθηση των νεφρών, η οποία της επέτρεψε να κοιμηθεί στο πάτωμα της αίθουσας αναμονής.

Οι έξι εβδομάδες του σκληρού lockdown οδήγησαν στην πτώση των μολύνσεων. Οι δημοτικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα λιγότερα απο 5000 κρούσματα παρ'ολα αυτά οι αρχές τις τελευταίες ημέρες έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς.

ΠΟΥ: Η στρατηγική του Πεκίνου δεν είναι βιώσιμη

H Σανγκάη επιβεβαίωσε εκ νέου χθες (10/5) ότι θα διατηρήσει την προσέγγιση «μηδενικού κορονοϊού» για την εξάλειψη μιας φθίνουσας επιδημίας στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, αφού ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι δεν είναι βιώσιμη και κάλεσε την Κίνα να αλλάξει στρατηγικές.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάκαμψη του ιού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Σανγκάης, Γου Χουανιού.

«Τώρα είναι επίσης η πιο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για την πόλη μας να πετύχει μηδενικά κρούσματα», είπε σε καθημερινή ενημέρωση. «Αν χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας, η επιδημία μπορεί να ανακάμψει, επομένως είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε επίμονα το έργο πρόληψης και ελέγχου χωρίς να χαλαρώνουμε», είπε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι είχε συζητήσει με Κινέζους ειδικούς την ανάγκη αλλαγής πλεύσης υπό το φως της νέας γνώσης για τον ιό. «Όταν μιλάμε για την «πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό, δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού τώρα και το τι αναμένουμε στο μέλλον», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Και ειδικά όταν έχουμε τώρα καλή γνώση, κατανόηση του ιού και όταν έχουμε καλά εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε, η μετάβαση σε άλλη στρατηγική θα είναι πολύ σημαντική», είπε. Ο Τέντρος ενώθηκε με τον Μάικ Ράιαν, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, ο οποίος είπε ότι όλες οι ενέργειες ελέγχου της πανδημίας πρέπει «να δείχνουν τον δέοντα σεβασμό στα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι χώρες πρέπει να «ισορροπήσουν τα μέτρα ελέγχου, τον αντίκτυπο στην κοινωνία, τον αντίκτυπο στην οικονομία. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει», είπε ο Ράιαν.

Η σκληρή και συχνά χαοτική εφαρμογή της πολιτικής έχει προκαλέσει οργή στη Σανγκάη. Από χθες, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη παρέμειναν περιορισμένοι στις κατοικίες τους, ενώ οι περιορισμοί είχαν ελαφρώς χαλαρώσει για εκατομμύρια άλλους.Ωστόσο, η χαλάρωση φαίνεται να «βρίσκεται τώρα σε αναμονή» ακόμη και όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται στην πόλη που φιλοξενεί το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Κίνας, το κύριο χρηματιστήριο και χιλιάδες κινεζικές και ξένες εταιρείες.

Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να υποβληθούν σε μαζικά τεστ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια μεγάλη επιδημία όπως εκείνη της Σανγκάης. Η πόλη, η οποία ανέφερε 37 νέα κρούσματα την Τετάρτη, έχει κλειδώσει μεμονωμένα κτήρια και κατοικίες, έχει κλείσει περίπου 60 σταθμούς του μετρό και έχει απαγορεύσει το φαγητό σε εστιατόρια, επιτρέποντας μόνο το φαγητό σε πακέτο και τις παραδόσεις.

Το τεράστιο μουσειακό συγκρότημα της Απαγορευμένης Πόλης, το αρχαίο σπίτι των πρώην αυτοκρατόρων της Κίνας, θα κλείσει επίσης από την Πέμπτη για να «μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην κοινωνία που δημιουργείται από την κυκλοφορία των ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοινωθέν.

Διαβάστε επίσης:

Σανγκάη: «Σταματήστε να ρωτάτε γιατί» - Η αποστομωτική απάντηση των Αρχών στην απόγνωση των κατοίκων