ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές αλλοφροσύνης στο Πεκίνο - Ουρές στα σούπερ μάρκετ υπό το φόβο του lockdown

Σκηνές αλλοφροσύνης στο Πεκίνο - Ουρές στα σούπερ μάρκετ υπό το φόβο του lockdown

Τα 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην κινεζική πρωτεύουσα έστειλαν στα σούπερ μάρκετ χιλιάδες πολίτες υπό το φόβο μιας σκληρής καραντίνας όπως στη Σανγκάη.

Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους του Πεκίνου η ανακοίνωση 36 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, φέρνοντάς τους στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, υπό το φόβο ενός lockdown.

Άμεσα, Κινέζοι αξιωματούχοι, έσπευσαν να καθησυχάσουν τους κάτοικους της πρωτεύουσας πως δεν επίκειται κάποιο lockdown, κάτι που ωστόσο δεν έγινε πιστευτό από μια μεγάλη μερίδα που έτρεξε στα σούπερ μάρκετ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ήδη η κινεζική πρωτεύουσα εφαρμόζει μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο σταθμών του μετρό, τηλεργασία και εκατοντάδες κοινότητες σε αποκλεισμό.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι θα ξεκινήσουν τρεις κύκλους μαζικών τεστ σε κατοίκους 12 κύριων συνοικιών της πόλης, ενώ έγιναν συστάσεις στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι και να «μειώσουν τις μετακινήσεις» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ στο κέντρο του Πεκίνου το προσωπικό έσπευσε για τον ανεφοδιασμό, καθώς τα ράφια με τα λαχανικά άδειασαν. «Όλοι προμηθεύονται αποθέματα. Θα είμαι εντάξει, είτε μου ζητήσουν να μείνω σπίτι για τρεις είτε για επτά ημέρες» δήλωσε ένας κάτοικος.

Ο αξιωματούχος της πόλης Xu Hejian διεμήνυσε ότι όλα είναι φήμες. «Δεν χρειάζεται να αγοράζετε ήδη παντοπωλείου ή αποθέματα. Κάτοικοι της πόλης, σας παρακαλώ, μην ανησυχείτε».

Σανγκάη: Το παιχνίδι των κρουσμάτων απομακρύνει την άρση του lockdown

Την έκτη του εβδομάδα συμπληρώνει το απάνθρωπο lockdown στη Σανγκάη με τους κατοίκους της πόλης να είναι στα όρια τους εκδηλώνοντας την οργή τους με αναρτήσεις στα social media παρά την προσπάθεια της κινεζικής λογοκρισίας να τους φιμώσει.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το διαδίκτυο έχει γεμίσει με εικόνες ντροπής από τα κέντρα καραντίνας που έχουν συστήσει οι κινεζικές αρχές με ηλικιωμένους να καταγγέλλουν ότι αδυνατούν να λάβουν ακόμα και τα φάρμακά τους. Την ίδια ώρα γονείς έχουν χωριστεί με τη βία από τα παιδιά τους ενώ viral έχουν γίνει τα βίντεο με ασυνόδευτα βρέφη να κλαίνε σε νοσοκομεία κορονοϊού στη Σανγκάη.

Το lockdown, μάλιστα, αντί να χαλαρώσει, όπως είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα, έγινε ακόμα πιο σκληρό αυτή την εβδομάδα και πλέον αν κάποιος βγει θετικός σε τεστ κορονοϊού όλοι οι ένοικοι του συγκροτήματος στο οποίο διαμένει πρέπει να τεθούν σε απομόνωση σε κέντρα καραντίνας. Παράλληλα έχουν απαγορευτεί τα ντιλίβερι φαγητού σε τέσσερα από τα 16 προάστια της Σανγκάης την ώρα που οι «άνδρες με τα λευκά», όπως έχουν γίνει γνωστοί οι κρατικοί υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του lockdown, εισβάλουν αδιάκριτα σε σπίτια και ψεκάζουν με αντισηπτικά.

Όπως δηλώνει κάτοικος της Σανγκάης στο περιοδικό TIME«η κατάσταση αυτή δεν ξέρω αν θα οδηγήσει σε γενική εξέγερση αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια των πολιτών»

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για την κινεζική ηγεσία καθώς η πολιτική του zero-COVID φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο οποίος το φθινόπωρο αναμένεται να ζητήσει την ανανέωση για τρίτη φορά της πενταετούς θητείας του και κάθε αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του θα φανεί σαν ένα απευθείας χτύπημα της εξουσίας του.

Εντωμεταξύ ο εντοπισμός κρουσμάτων – δύο τον αριθμό - εκτός των κέντρων καραντίνας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων, όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς οι αρχές στη Σανγκάη έχουν ανακοινώσει ότι αυτό θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει μηδενική μετάδοση εκτός των κέντρων καραντίνας για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Η μοναδική φορά που η Σανγκάη έφτασε κοντά σε αυτό το σημείο ήταν στα τέλη Απριλίου όταν για δύο συνεχόμενες ημέρες δεν υπήρξε καμία μετάδοση κορονοϊού στην κοινότητα αλλά οι ελπίδες αποδείχθηκαν τελικά φρούδες την τρίτη ημέρα επιβεβαιώνοντας ότι η Κίνα βρίσκεται «εκτός γραμμής» σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη επιβάλλοντας ακόμα περισσότερους περιορισμούς.