ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Τα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας παραβιάζουν Διεθνείς Συμβάσεις – Ναζί στρατολογούν παιδιά

Μαρία Ζαχάροβα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι υπάρχουν δεδομένα παραβίασης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, στα βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας. Καταγγελίες για στρατόπεδα εκπαίδευσης παιδιών και εφήβων από ακροδεξιές οργανώσεις.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ τόσο για την ύπαρξη των βιολογικών εργαστηρίων στην επικράτεια της πρώτης, όσο και για την επισιτιστική κρίση την οποία όπως είπε η Δύση προκαλεί με τη στάση της. Παράλληλα, άφησε αιχμές για εκπαίδευση παιδιών και εφήβων σε στρατόπεδο ακροδεξιών οργανώσεων στην Ουκρανία, ζητώντας άμεσα από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ να παρέμβουν έτσι ώστε να σταματήσει η δράση των ναζί σε βάρος ανήλικων.

«Υπάρχουν πραγματικά δεδομένα για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, με την υποστήριξη του Πενταγώνου, οι οποίες παραβιάζουν τη σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα και πρόσθεσε πως «30 ουκρανικά εργαστήρια σε 14 οικισμούς έχουν ασχοληθεί με τη στρατιωτική, βιολογική δραστηριότητα».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ενημέρωσε πως η Μόσχα ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του BTWC «σύμφωνα με τους οποίους τα Κράτη Μέρη πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με τον στόχο της Σύμβασης και να συνεργαστούν για τη διεξαγωγή ερευνών για πιθανές παραβιάσεις», όπως εξήγησε.

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ακόμα πως «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προκαλεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνονται απαντήσεις «αυτές τις προκλήσεις της Δύσης, η οποία χρησιμοποιεί το πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας που η ίδια έχει δημιουργήσει για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς».

Στη συνέχεια, προχώρησε στην πιο σοβαρή καταγγελία αναφέροντας ότι «Οι δεξιές ριζοσπαστικές οργανώσεις στην Ουκρανία διέδωσαν τον εξτρεμισμό μεταξύ των ανηλίκων, μεταξύ άλλων δημιουργώντας στρατόπεδα εκπαίδευσης για εφήβους». «Καλούμε τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ να δώσουν προσοχή στις ενέργειες του Κιέβου που εμπλέκουν παιδιά σε εγκληματικές δραστηριότητες νεοναζί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, «Η Δύση συνεχίζει να παρέχει στο καθεστώς του Κιέβου θανατηφόρα όπλα». «Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια άμεση υποστήριξη των νεοναζί και μια πρόθεση να τραβήξουν τις εχθροπραξίες στο μέγιστο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι τα δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιωτικούς και να βομβαρδίσουν το έδαφος της Ρωσίας», τόνισε.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων