ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σαββατοκύριακο «κόλαση» με 42 βαθμούς Κελσίου – Σε επιφυλακή για μεγάλες πυρκαγιές

Ισπανία: Σαββατοκύριακο «κόλαση» με 42 βαθμούς Κελσίου – Σε επιφυλακή για μεγάλες πυρκαγιές
Η Aemet είπε ότι μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα έρχεται από την Αφρική.
AP

Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του 2022 στην Ευρώπη αναμένεται να πλήξει την Ισπανία - Επί ποδός οι αρχές 

Για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου ετοιμάζεται τα επόμενα 24ωρα η Ισπανία με τις αρχές να είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο πυρκαγιών.

Ειδικότερα στο νότιο τμήμα της χώρας ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, ενώ η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι επιβαρυμένη από αφρικανική σκόνη.

guardian.jpg
Το δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με τον Guardian η κυβέρνηση της χώρας ενεργοποίησε το εθνικό της σχέδιο για υπερβολικές θερμοκρασίες, αφού η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, Aemet, προειδοποίησε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει «ένα Μάιο από τους πιο καυτούς τα τελευταία χρόνια».

Η Aemet είπε ότι μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα έρχεται από την Αφρική, μεταφέροντας σκόνη από τη Σαχάρα και «εξαιρετικά υψηλές» ημερήσιες θερμοκρασίες που είναι μεταξύ 10 και 15 C πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο.

«Πλοκάμια» ζέστης φτάνουν στην Ελλάδα

Στην πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ, ο έμπειρος προγνώστης σημείωσε πως η έντονη ζέστη που επικρατεί στην Ιβηρική και στη νότια Γαλλία θυμίζει καύσωνα και τα «πλοκάμια» αυτού του συστήματος θα έρθουν στην Ελλάδα.

Την Κυριακή στην Κρήτη και στην Κάρπαθο θα έχουμε συννεφιές και προς το μεσημέρι θα βγουν κάποια σύννεφα και στη βόρεια Ελλάδα και ίσως βρέξει σε Δράμα, Σέρρες και την ορεινή Θεσσαλία.

Τη Δευτέρα θα έχουμε καλό καιρό, αλλά και ένα ρεύμα αστάθειας που θα κινηθεί προς την περιοχή μας. Συγκεκριμένα στη δυτική Μακεδονία, υπάρχει περίπτωση για ένα πέρασμα με βροχές.

Την Τρίτη ίσως έχουμε τοπικά φαινόμενα στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου, την Στερεά, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και την Θεσσαλία.

Η θερμοκρασία πάντως θα αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά. Την Κυριακή στα ηπειρωτικά θα έχουμε 30 και 31 βαθμούς τη Δευτέρα στους 31-31 και την Τρίτη θα ανέβει λίγο περισσότερο με τοπικές θερμοκρασίες ακόμη και 33 βαθμούς. Την δε Τετάρτη θα δούμε και 34 βαθμούς.