«Σφαλιάρα» Bloomberg σε Τουρκία: «Σταματήστε τον αναξιόπιστο Ερντογάν»

Newsbomb

Με ένα άθρο – κόλαφο για την αντίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το πρακτορείο Bloomberg ζητά από τη Συμμαχία να βάλει τέλος στα τερτίπια και τους εκβιασμούς του «Σουλτάνου».

Φινλανδία και Σουηδία έχουν καταθέσει αίτηση για άμεση προσχώρηση στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ωστόσο ενώ άπαντες είναι θετικοί το θέμα κολλάει στους εκβιασμούς της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ερντογάν.

Με το πρόσχημα της... τρομοκρατίας ο «Σουλτάνος» βάζει εμπόδια στην ένταξη των δυο χωρών, ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό πως εκβιάζει για να πάρει ανταλλάγματα όπως την επανείσοδο στο πρόγραμμα των F-35 των ΗΠΑ, από το οποίο η Τουρκία εκδιώχθηκε... κλωτσηδόν!

Ειδική αναφορά στα τουρκικά κόλπα κάνει σε άρθρο του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το οποίο επισημαίνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους συμμάχους του σε μία δύσκολη στιγμή την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Στο κείμενο το οποίο υπογράφει η συντακτική ομάδα του Bloomberg, ξεκαθαρίζεται πως οι κυρώσεις που αφορούν κυρίως στην απαγόρευση όπλων προς την Τουρκία επιβλήθηκαν λόγω των ίδιων αποφάσεων της Άγκυρας να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400 παρά τις προειδοποιήσεις της Συμμαχίας.

Είναι δε, τόσο κατηγορηματικό το άρθρο για τις συμπεριφορές Ερντογάν, που καλεί το ΝΑΤΟ να εξετάσει ανοιχτά το ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας από τους κόλπους του!

Αναλυτικά το κείμενο του Bloomerg το οποίο υπογράφει η συντακτική ομάδα της έγκριτης ιστοσελίδας:

«Απειλώντας να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ — και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.

Η αντίρρηση του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό της Βορειοατλαντικής Συνθήκης έγκειται δήθεν στο ότι οι δυο σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε αυτονομιστές από τις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Άγκυρα παραπονιέται για χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μελών του ΝΑΤΟ.

Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία ένταξης.

Οι κανόνες της συμμαχίας απαιτούν την ομόφωνη έγκριση όλων των νέων αιτήσεων, η οποία ουσιαστικά δίνει σε καθένα από τα 30 μέλη της δικαίωμα βέτο.

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν είχε προηγουμένως πει στον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinisto ότι η Άγκυρα θα έβλεπε ευνοϊκά την αίτηση του Ελσίνκι, η απειλή του να ασκήσει το βέτο η Τουρκία μυρίζει οπορτουνισμό. Ο Ερντογάν επιμένει όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το πιο σημαντικό, θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής της απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας .

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα γενικά σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ εάν δεν εξυπηρετηθούν τα στενά της συμφέροντα.
Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία μπλόκαρε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη – μέλη να δράσουν εναντίον μιας συριο – κουρδικής ομάδας που ήταν κρίσιμη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν υποχώρησε τότε , και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να υποβληθεί στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Ερντογάν.

Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα έρθουν κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ έως ότου λάβουν επίσημη ένταξη. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και αναβαθμίσεων εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Θα πρέπει να ανακοινώσει ότι τέτοιες μεταφορές θα σταματήσουν εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Έως ότου ο Ερντογάν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η τουρκική συμμετοχή στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο, και ο πρόεδρός του να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας.

Εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες.

Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολές. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα για το ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Ερντογάν μπορεί να αντιδράσει στην αποδοκιμασία απειλώντας να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, είναι απίθανο να το πράξει. Πρώτον, η κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας του δεν αφήνει περιθώρια για μια διαρκή ρήξη με τη Δύση.

Αντιμετωπίζοντας την επανεκλογή του το επόμενο έτος, ο πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει περισσότερο πόνο στον λαό του. Η κακή απόδοση της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της συμμαχίας της με τη Δύση, όχι με τον Πούτιν.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό: Η ασφάλεια της ομάδας δεν πρέπει να μένει όμηρος από έναν κατ’ επανάληψη δράστη. Η ώρα να δοθεί αυτό το μήνυμα είναι τώρα».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved