ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Θρίλερ διαρκείας με την κατάληψη των πλοίων - Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί

Ελληνικά πλοία
Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς το Ιράν

Στην Αθήνα επικρατεί οργή για το περιστατικό το οποίο οι ελληνικές Αρχές χαρακτηρίζουν ως πειρατεία

Σε θρίλερ διαρκείας τείνει να μετατραπεί η κατάληψη των δυο πλοίων υπό ελληνική σημαία, Delta Poseidon και Prudent Warrior, στα οποία πραγματοποίησαν ρεσάλτο Ιρανοί κομάντος των Φρουρών της Επανάστασης και τα κατέσχεχαν.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί οργή για το περιστατικό με τις ελληνικές Αρχές να το χαρακτηρίζουν ως πειρατεία ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς το Ιράν. Ταυτόχρονα έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι εταίροι της χώρας, όπως επίσης και οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με το OPEN, οι 10 Έλληνες, μέλη των πληρωμάτων των δύο πλοίων είναι καλά στην υγεία τους και φαίνεται πως δεν έχουν τύχει κακομεταχείρισης από τους Ιρανούς. Μάλιστα, κατά πληροφορίες πήραν πίσω και τα κινητά τους.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενημέρωσε 17 παραπλέοντα στην περιοχή ελληνικά σκάφη να βρίσκονται σε επιφυλακή για αποφυγή τυχόν παρόμοιων καταδρομικών επιθέσεων.

Πώς έγινε η κατάληψη των δυο πλοίων

Ανάμεσα στο πλήρωμα βρίσκονται 10 Έλληνες και ένας Κύπριος. Πιο συγκεκριμένα, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Όπως έχει γίνει γνωστό το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων, γνωστοποίησαν οι ίδιοι οι Ιρανοί με ανακοίνωση που εξέδωσαν και συγκεκριμένα από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) γνωστοποιώντας ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζουν το είδος των παραβιάσεων, το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία».

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που επικαλέστηκε το Associated Press, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς ωστόσο να εισέλθουν σε αυτά, ενώ η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι τα τάνκερ είχαν απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια.

Όπως έχει γίνει γνωστό το «Delta Poseidon» φέρεται να είχε πορεία επιστροφής προς την Ελλάδα και το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων, πιθανότατα για να εκφορτώσει στα κοντινά διυλιστήρια, ενώ το δεύτερο, «Prudent Warrior», φέρεται να είχε πορεία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το λιμάνι της Φουτζάιρα.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων πως το πρώτο πλοίο καταλήφθηκε από 7 ένοπλους Ιρανούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν και ελικόπτερο για την κατάληψη του σκάφους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Πληροφορίες αναφέρουν πως και στο δεύτερο πλοίο οι ένοπλοι που προχώρησαν σε κατάληψή του ήταν επίσης επτά.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, καθώς με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας». Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ιράν».

Το τελευταίο στίγμα των δυο ελληνικών πλοίων, δόθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν σύμφωνα με χάρτες που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και αναφέρουν ως πηγή τη Lloyd's List Intelligence. To «Delta Poseidon» στο οποίο έγινε προσνήωση από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν και το «Prudent Warrior» τελούν υπό κατοχή και καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η τελευταία γνωστή θέση των δυο ελληνικών πλοίων

Τα στοιχεία των δυο ελληνικών πλοίων

Το Prudent Warrior κατασκευάστηκε το 2017 και είχε ως βάση του το λιμάνι της Άνδρου. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 50,4 εκατ. δολάρια, ενώ έχει μήκος 274μ., πλάτος 48μ. και χωρητικότητα 149995 t DWT. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Polembros, του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη.

To Delta Poseidon κατασκευάστηκε το 2011 και έχει ως έδρα το λιμάνι του Πειραιά. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 34,5 εκατ. δολάρια. Το μήκος του είναι 274μ., το πλάτος του 48,04μ. και η χωρητικότητά του είναι 157380 t DWT. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη.

Απόβαση με ελικόπτερα από τους ενόπλους

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα την Παρασκευή (27/5), ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Σε ανοικτή γραμμή με τα ελληνικά υπουργεία τα πλοία

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να είναι αντίποινα για το ιρανικό πλοίο που δεσμεύτηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κάρυστο.

ΠΕΝΕΝ: Να αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπηρετούν στα ελληνικά πλοία

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, προχώρησε σε δήλωση σε ραδιοφωνικό σταθμό η οποία συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης. Σύμφωνα με αυτή, οι ελληνικές Αρχές καλούνται άμεσα να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τις διεθνείς έτσι ώστε να υπάρξει απελευθέρωση των συμπατριωτών μας που υπηρετούν στα δυο υπό κατάληψη πλοία.

Η δήλωση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ:

«Η κατάληψη πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων συνιστά μία επικίνδυνη εξέλιξη για την διεθνή ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ναυτεργατών.

Δεν γνωρίζουμε επίσημα τους λόγους αυτής της ακατανόητης ενέργειας, εάν υπάρχει καταλογισμός κάποιων ευθυνών στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και στα πλοία τους, ή εάν αυτή η κίνηση οργανώθηκε και εκτελέσθηκε στα πλαίσια των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται και κλιμακώνονται με την εμπλοκή της ελληνικής Ναυτιλίας στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και τον πόλεμο στην περιοχή.

Ισχυρή επίσης είναι η πιθανότητα ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των Ιρανών είναι πράξη αντιποίνων για την κατάσχεση Ιρανικού φορτίου πετρελαίου που μεταφέρονταν με ρωσικό πλοίο (Δ/Ξ PEGAS) το οποίο κρατήθηκε επί σειρά ημερών με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην Κάρυστο με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ιρανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε την πράξη των ελληνικών αρχών ως πειρατική….

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι ελληνικές αρχές (ΥΠΕΞ - ΥΕΝ) να κάνουν επειγόντως τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Ιράν αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ - ΙΜΟ - Ε.Ε) ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα δύο αναφερόμενα ελληνικά πλοία».

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων