ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι νικητές της Eurovision πούλησαν το τρόπαιο του διαγωνισμού για να αγοράσουν drones

Τα μέλη του ουκρανικού συγκροτήματος «Κalush Orcehstra»
Τα μέλη του ουκρανικού συγκροτήματος «Κalush Orcehstra»
ΑΡ

Το ουκρανικό συγκρότημα «Κalush Orcehstra» που κέρδισε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2022 έβγαλε στο σφυρί το τρόπαιο για να βοηθήσει τις δυνάμεις της χώρας

Το συγκρότημα "Kalush Orchestra" κέρδισε εκ μέρους της Ουκρανίας τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2022 στις 14 Μαΐου του 2022 στον χώρο Pala Alpitour στο Τορίνο. Λίγες μέρες μετά οι νικητές πούλησαν το τρόπαιό τους για 900.000 δολάρια με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κρυστάλλινο μικρόφωνο δημοπρατήθηκε στο Facebook, με στόχο την αγορά drones για τον στρατό της Ουκρανίας. Η πώληση συνέπεσε με την εμφάνιση του συγκροτήματος σε μια φιλανθρωπική συναυλία στην Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου.

Στόχος τους ήταν να συγκεντρώσουν χρήματα για ιατρική περίθαλψη και προμήθειες. Μιλώντας στη συναυλία, το μέλος του συγκροτήματος Oleh Psiuk έκανε έκκληση στους ανθρώπους να μην συνηθίσουν τον πόλεμο, ο οποίος έχει αφήσει τουλάχιστον 4.031 πολίτες νεκρούς και 4.735 τραυματίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως επίσης και άγνωστο αριθμό στρατιωτών μέχρι σήμερα.

Έχει επίσης αναγκάσει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς πολλές πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι πάντα στα πρωτοσέλιδα, μέχρι να έρθει η ειρήνη», είπε ο Psiuk, του οποίου η νίκη στη Eurovision είχε καυτά σχόλια ενόψει του διαγωνισμού. Το τραγούδι τους, Stefania, γράφτηκε αρχικά ως φόρο τιμής στη μητέρα του Psiuk, αλλά οι συγκινητικοί στίχοι του όπως το "Πάντα θα περπατώ κοντά σου στους ρημαγμένους δρόμους" ερμηνεύθηκαν ως κραυγή υπέρ της ειρήνης.

Ο Ουκρανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Serhiy Prytula ανακοίνωσε ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση του τροπαίου θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τριών ουκρανικής κατασκευής drone PD-2, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Τα drones χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις, τόσο ως όπλα όσο και ως αεροσκάφη αναγνώρισης.

Σχετικές ειδήσεις