ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νέες απειλές για κατασχέσεις τάνκερ «αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες»

Ιράν: Νέες απειλές για κατασχέσεις τάνκερ «αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες»
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το Ιράν καλεί την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης.

Το Ιράν καλεί την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης, χωρίς να αναμείξει τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καταδικάσει την κατάσχεση των δύο τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μέσω δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την απειλή ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ, εκτοξεύουν οι Φρουροί της Επανάστασης εάν, όπως αναφέρουν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες».

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το Ιράν καλεί την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης, χωρίς να αναμείξει τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καταδικάσει την κατάσχεση των δύο τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μέσω δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν τους δικούς τους κανόνες στον κόσμο, έχει παρέλθει. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι είναι σημαντικότερο για εκείνη να λαμβάνει εντολές από μια τρίτη πλευρά», δηλώνει ο Σαΐντ Χατιμπζάντεχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε πως οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες. Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τη νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό, χωρίς φανφάρες».

Νέα αντίδραση από τη Βρετανία για την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων

Κατόπιν ενεργειών του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών το Φορέιν Οφις τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Η νέα ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει:

«Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Βίντεο - ντοκουμέντο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα ελληνικά πλοία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Μπλίνκεν καταδικάζει την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων στο Ιράν