To πρωθυπουργικό ζεύγος της Βρετανίας
To πρωθυπουργικό ζεύγος της Βρετανίας
Πηγή: ΑΡ
ΚΟΣΜΟΣ

Mπόρις Τζόνσον: Τα σκάνδαλα, οι έρωτες και ο πολιτικός «επικήδειος» του Βρετανού πρωθυπουργού

O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέζησε της εσωκομματικής ανταρσίας, όμως ο πολιτικός του «επικήδειος» γράφεται ήδη λένε κάποιοι. Πληθωρικός, αντισυμβατικός, ένας πραγματικός «σόουμαν» της πολιτικής, προκαλεί, γοητεύει κι εξοργίζει. Το βέβαιο είναι πως δεν περνάει απαρατήρητος και εξακολουθεί να γεμίζει σελίδες με σκάνδαλα

Το σκάνδαλο του «Partygate» στοιχειώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό και κάνει την καρέκλα του να τρίζει. Ο Μπόρις Τζόνσον διασκέδαζε σε πάρτι, εν μέσω αυστηρού lockdown την ώρα που οι πολίτες έχαναν αγαπημένους τους και δεν μπορούσαν να πάνε ούτε στη δουλειά τους, στην πιο σκληρή φάση της πανδημίας.

Τα ποσοστά αποδοχής του έχουν μειωθεί και δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης, ενώ οι «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκονται σε ανοιχτή πλέον κόντρα μαζί του. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι ο Τζόνσον, όπως και η Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός που αντικατέστησε, θα ανακάμψει θα οδηγήσει τους Τόρις στις επόμενες γενικές εκλογές, έστω και αν επέζησε της πρόφατης ψήφου δυσπιστίας.

Το βρετανικό κοινό έγραψε ότι ο βρετανικός Τύπος εξέδωσε ήδη καταδικαστική ετυμηγορία: Την περασμένη εβδομάδα, όταν εμφανίστηκε στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', στο πλευρό της συζύγου του Κάρι Σίμοντς, το πλήθος τον αποδοκίμασε. «Είναι ένας πληγωμένος ηγέτης» αλλά θα ανακάμψει, διαβεβαιώνουν οι σύμμαχοί του.

«Ο ίδιος και οι Συντηρητικοί θα παλέψουν για να ξαναχτίσουν το brand name τους ενόψει της αύξησης του πληθωρισμού και της μειωμένης δημοτικότητας τους. Και οι σύμμαχοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλέον ότι η εξουσία του υπονομεύεται από τις δικές του ενέργειες».

Το σκάνδαλο με τα πάρτι στη Nτάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρής καραντίνας το 2020 «καίει» τον Μπόρις Τζόνσον και τα στοιχήματα για το μέλλον του δίνουν και παίρνουν. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου.

Όλα τα σκάνδαλα του «Bojo»

Το 2004, όταν κυκλοφόρησαν φήμες για τη σχέση του με την Petronella Wyatt, ο Τζόνσον έσπευσε να τις απορρίψει. Η σχέση του με την αρθρογράφο του Spectator, κόρη του αείμνηστου Λόρδου Woodrow Wyatt, απασχολούσε όμως για καιρό τις κουτσομπολίστικες στήλες.

Μέρες αργότερα η μητέρα της αποκάλυψε ότι η κόρη της είχε κάνει έκτρωση ως αποτέλεσμα της σχέσης τους. Μέσα σε λίγες ώρες ο Τζόνσον, αρχισυντάκτης τότε στο ίδιο περιοδικό, είχε απομακρυνθεί από τη θέση του ως σκιώδης υπουργός Πολιτισμού από τον τότε ηγέτη των Τόρις, Μάικλ Χάουαρντ επειδή είχε πει ψέματα.

Επέμεινε ότι ποτέ δεν μίλησε απευθείας με τον Χάουαρντ -ο οποίος αρχικά είχε σταθεί στο πλευρό του για την υπόθεση. Ερωτηθείς λίγο μετά αν όντως είπε ψέματα για τη σχέση του, ο Τζόνσον επέμεινε «Όχι, σίγουρα δεν είπα».

Η αμερικανικής καταγωγής επιχειρηματίας Τζένιφερ Άρκιουρι είχε δηλώσει επίσης ότι διατηρούσε τετραετή σχέση με τον Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν δήμαρχος Λονδίνου. Η σχέση τους είπε, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του όταν ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώην σύζυγό του, τη δικηγόρο Μαρίνα Γουίλερ.

Η Άρκιουρι λάμβανε χιλιάδες λίρες, χρήματα φορολογουμένων σε επιχορηγήσεις για τις επιχειρήσεις της. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους είχε πει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να βοηθήσει την εταιρεία της προκειμένου να «κερδίσει την αγάπη της» όσο ήταν δήμαρχος του Λονδίνου.

Σε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά της που είχε δημοσιεύσει ο Observer, κατηγορούσε τον Τζόνσον ότι υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τη δική του πολιτική δύναμη για να βοηθήσει την επιχειρηματία ενώ ήταν σε σχέση. Ο Τζόνσον δεν σχολίασε ποτέ δημόσια την υπόθεση, αλλά είπε ότι ενήργησε με «ειλικρίνεια και ακεραιότητα».

Ο Τζόνσον σε...ποδηλατάδα ενώ ήταν δήμαρχος ΛονδίνουAP

Και η λίστα με τα σκάνδαλα συνεχίζεται. Μετά την αποφοίτησή του από την Οξφόρδη το 1987, ο Τζόνσον εργάστηκε ως ασκούμενος δημοσιογράφος στους Times και του ανατέθηκε να αποκαλύψει την ανακάλυψη του χαμένου παλατιού του βασιλιά Εδουάρδου Β' στη νότια όχθη του Τάμεση στο Λονδίνο.

Αποφάσισε να εμπλουτίσει την ιστορία με μια αναφορά στις...ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια κατασκεύασε ένα σχόλιο από τον δούκα της Οξφόρδης, Σερ Κόλιν Λούκας. Ο Λούκας ήταν νονός του Τζόνσον και ειδικός στη Γαλλική Επανάσταση και όχι στη μεσαιωνική Αγγλία και δεν είπε ποτέ το περίφημο απόσπασμα. Ο νονός του που ενεπλάκη στο σκάνδαλο, παραπονέθηκε και ο Μπόρις απολύθηκε.

Σε συνεντεύξεις που ακολούθησαν ο Τζόνσον περιέγραψε το περιστατικό ως το «μεγαλύτερο από όλα τα λάθη που έχει κάνει ποτέ». Επέμεινε ότι μίλησε στον Λούκας, αλλά κακώς του απέδωσε τις δηλώσεις που θα έκαναν το κείμενο πιο…πιπεράτο. «Μου ζητήθηκε να δώσω λεπτομέρειες για τον Εδουάρδο Β'. Σε απόγνωση, τηλεφώνησα στον Κόλιν» είπε, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές όλο αυτό τον καιρό ότι ήταν το μεγαλύτερο παράπτωμά του.

Η πολυσυζητημένη σχέση με την Κάρι Σίμοντς

Ο Τζόνσον είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που παντρεύεται κατά τη διάρκεια της θητείας του τα τελευταία 199 χρόνια. Είχε προηγηθεί ο λόρδος Λίβερπουλ το 1822, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας για 15 χρόνια.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Κάρι Σίμοντς παντρεύτηκαν με μία λιτή τελετή στις 29 Μαϊου του 2021 με τη νύφη, πιστή στις περιβαλλοντικές της ανησυχίες να επιλέγει, νοικιασμένο νυφικό Έλληνα σχεδιαστή. Τα ΜΜΕ είχαν «συνδέσει» για πρώτη φορά την Κάρι Σίμοντς με τον Βρετανό πρωθυπουργό στις αρχές του 2019, ενώθηκαν ωστόσο με τα δεσμά του γάμου έναν και πλέον χρόνο αργότερα και αφού είχαν ήδη αποκτήσει ένα γιο.

Η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργούAP

Η νύφη σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο νοίκιασε για την περίσταση το αξίας 2.870 βρετανικών λιρών νυφικό που σχεδίασε ο Έλληνας Χρήστος Κωσταρέλος για 45 μόλις λίρες από την ιστοσελίδα MyWardrobeHQ και το ζεύγος είχε καθυστερήσει για έναν χρόνο το ταξίδι του μέλιτος προκειμένου ο Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του και να επικεντρωθεί στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Πολλά από τα σκάνδαλα που χτύπησαν την πόρτα του Βρετανού πρωθυπουργού, κατέληγαν στη νεαρή, απαιτητική και φιλόδοξη κυρία Τζόνσον. Το σκάνδαλο ανακαίνισης της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι συζητήσεις και τα ατελείωτα πηγαδάκια στο περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον. Και η πολυσυζητημένη «έξωση» του στενού πρωθυπουργικού συμβούλου, Ντόμινικ Κάμινγκς πριν από λίγους μήνες.

carrie2.jpg
H σύζυγος του Μπόρις ΤζόνσονΑ.Ρ

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν οτι όλα άρχισαν απο μία κόντρα του Κάμινγκς με την αγαπημένη του Μπόρις Τζόνσον... Ο βρετανικός Τύπος είχε γράψει πως έφυγε μετά από έναν «ακήρυχτο πόλεμο» με την κα Τζόνσον για το ποιος επηρεάζει περισσότερο τον Μπόρις. Ακόμη και ο σκύλος της αγαπημένης του, ο Ντίλιν φαίνεται πως έχει βάλει σε μπελάδες τον πρωθυπουργό. Συμφωνα με δημοσιεύματα η Σίμοντς είχε θυμώσει με μία βοηθό της όταν αυτή εμπόδισε τον σκύλο να κάνει την ανάγκη του…. πάνω στην τσάντα της.

Ο σκύλος σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει ζημιές στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού, και συγκεκριμένα, είχε καταστρέψει έπιπλα-αντίκες και είχε λερώσει πανάκριβα χαλιά. Σε άλλη σκηνή στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, μάρτυρας λέγεται ότι άκουσε τον Μπόρις Τζόνσον, έξαλλο με το σκυλί που είχε δαγκώσει ένα βιβλίο, να λέει: «ας το πυροβολήσει κάποιος».

Το «βιογραφικό» της κυρίας του κυρίου

Η Κάρι Σίμοντς ήταν η πρώτη άγαμη σύντροφος πρωθυπουργού που μετακόμισε στη Ντάουνιγκ Στριτ. Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως ανώτερη σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την προστασία των ωκεανών Oceana και είναι υπέρμαχος για τα δικαιώματα των ζώων.

Γόνος καλής οικογενείας, γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1988 από τον Μάθιου Σίμοντς, συνιδρυτή της εφημερίδας Independent, και την Τζόζεφιν Λόρενς , δικηγόρο που εργαζόταν για αυτήν την εφημερίδα. Παππούς της ήταν ο Τζόν Μπίβαν, ο βαρόνος Ardwick , συντάκτης κάποτε της Daily Herald και αργότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος και η γιαγιά της ήταν δημοσιογράφος στην παγκόσμια υπηρεσία του BBC.

Μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα της στο Λονδίνο, σπούδασε ιστορία τέχνης και θεατρικές σπουδές και το 2009, εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα ως εκπρόσωπος Τύπου. Εργάστηκε στην καμπάνια των Τόρις και αργότερα βοήθησε τον Μπόρις Τζόνσον στην προεκλογική του εκστρατεία για τη δημαρχία του Λονδίνου.

«Η Κάρι τον διαμορφώνει», έλεγε πρόσφατα στη Daily Mail άνθρωπος του περιβάλλοντός τους που διατήρησε την ανωνυμία του. Βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλη του απόφαση, κάθε αλλαγή στην εμφάνισή του, αλλά και κάθε…μικρό ή μεγάλο πρόβλημας όπως λένε οι «κακές γλώσσες». Χαρισματική, ευφυέστατη αλλά και «περίεργη» όπως τη χαρακτηρίζουν όσοι την ξέρουν καλά, είναι μετρ στις δημόσιες σχέσεις και δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της.

Η «πληγωμένη» πρώτη του σύζυγος

Η Μαρίνα Γουίλερ είναι η γυναίκα που μοιράστηκε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες τη ζωή της με τον ισχυρό άνδρα της Ντάουνινγκ Στριτ και όπως αποκάλυψε πριν απο λίγο καιρό ήταν εκείνη που έδωσε τέλος στο γάμο τους γιατί πλέον «είχε γίνει ανυπόφορος».

Εκείνη και ο Μπόρις Τζόνσον απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά και χώρισαν το 2018 όταν άρχισε να γίνεται γνωστή η σχέση του πρωθυπουργού με την Κάρι Σίμοντς, υπεύθυνη επικοινωνίας τότε των Τόρις. Το διαζύγιό τους εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Mία βιογραφία του ζεύγους που κυκλοφόρησε πρόσφατα γράφει ότι έληξε το γάμο της «γιατί δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την απιστία του».

«Τα τέσσερα παιδιά μου και εγώ είχαμε πάντα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Ο 25ετής γάμος μου είχε γίνει ανυπόφορος, οπότε τον τερμάτισα. Η όλη ιστορία με έφθειρε, άρα γιατί έπρεπε να ανεχθώ αυτή την κατάσταση περισσότερο;» λέει.

O Mπόρις Τζόνσον με τη Μαρίνα ΓουίλερΑ.Ρ

Το τελευταίο διάστημα η πρώην κυρία Τζόνσον καθάρισε όπως λέει το μυαλό της και άρχισε ένα «ταξίδι ανακάλυψης» με στόχο το παρελθόν και τις ρίζες της. Δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέας και αρθρογράφος η Μαρίνα Γουίλερ προτάθηκε πρόσφατα για ένα κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο για το πρώτο της μη νομικό βιβλίο της με τίτλο Τhe Lost Homestead. Στο πόνημά της επιχειρεί να φωτίσει το οικογενειακό ιστορικό και τις ρίζες της μητέρας της στο Πακιστάν.

«Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που αναδύεται από τις στάχτες της και ανακτά τον έλεγχο της ζωής της», λέει η πρώην σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον, για τον βαθύτατα προσωπικό της έργο, αφιερωμένο στην ταραγμένη οικογενειακή της ιστορία της

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Κέιτ Μος-Τζόνι Ντεπ: Ο έρωτας που ξεκίνησε στα 90s και «συνεχίστηκε» λόγω... Άμπερ Χερντ

Mελάνια Τραμπ: «Ποτέ μη λες ποτέ» - Η Vogue, o Λευκός Οίκος και τα σενάρια επιστροφής του ζεύγους

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Στο κόκκινο» ο πλανήτης Γη - Πρέπει να προστατεύσουμε το σπίτι μας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ