ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υπερμικρόβιο εντοπίστηκε σε χοιρινό – Είναι δυνητικά θανατηφόρο

Βρετανία: Υπερμικρόβιο εντοπίστηκε σε χοιρινό
Συναγερμός στις βρετανικές Αρχές
Pixabay

Συναγερμός σήμανε στη Βρετανία, καθώς εντοπίστηκε ένα υπερμικρόβιο σε χοιρινό κρέας, το οποίο σύμφωνα με έρευνα είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Δοκιμές ανακάλυψαν ότι πάνω από το 10% προϊόντων χοιρινού κρέατος που ελήφθησαν στο δείγμα, μεταξύ αυτών μπριζόλες και κιμάς, είχαν μολυνθεί με βακτήρια που έδειξαν αντοχή σε ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο υπερβακτηρίδιο, σύμφωνα με τον Guardian, είναι μια παραλλαγή των βακτηρίων του εντερόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των πληγών, μεταξύ άλλων ασθενειών. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Το συγκεκριμένο μικρόβιο γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία με ορισμένους τύπους αντιβιοτικών, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από τα φάρμακα που μπορεί κανονικά να συνταγογραφήσει ένας γιατρός δεν θα είχαν καμία επίδραση στη θεραπεία της ασθένειας.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικών Φαρμάκων, που είναι αρμόδια για τη χρήση αντιβιοτικών στα αγροκτήματα, ανέφερε σε δήλωση: «Δεσμευόμαστε να μειώσουμε την περιττή χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και παραμένει πρόθεσή μας να ενισχύσουμε την εθνική μας νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα».

Για την έρευνά τους, οι ειδικοί εξέτασαν 103 δείγματα χοιρινού – 22 με ετικέτα Red Tractor και 27 χωρίς ετικέτα διασφάλισης – από σούπερ μάρκετ και ηλεκτρονικά καταστήματα της περιοχής του Γιορκσάιρ. Όλα προέρχονταν από βρετανικές φάρμες, εκτός από τα προϊόντα που δεν φέρουν ετικέτα διασφάλισης.

Στη συνέχεια, το κρέας αναλύθηκε για βακτήρια εντερόκοκκου και τα 25 θετικά δείγματα εξετάστηκαν για αντοχή στα αντιβιοτικά. Από τα μολυσμένα δείγματα, όλα εκτός από δύο περιείχαν εντερόκοκκους ανθεκτικούς σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό. Από τα μολυσμένα δείγματα, τα 13 ήταν ανθεκτικά στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη.