O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
Πηγή: ΑΡ
ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Ο αινιγματικός Κροίσος με τα χίλια πρόσωπα, την αμύθητη περιουσία και την πολυτάραχη ζωή

Γίνεται πρώτο θέμα παγκοσμίως, με κάθε του απόφαση, κάθε «τιτίβισμα» και κάθε ανακοίνωση. Ο Έλον Μασκ, o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, φτιάχνει το δικό του σύμπαν, κάνει «παιχνίδια» εκατομμυρίων με το Twitter και βγάζει τη γλώσσα στην ευπρέπεια και την κοινή λογική

Οι μέθοδοί του είναι μερικές φορές αμφισβητήσιμες, οι αξίες του ασυνεπείς και oι απόψεις του, τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Ο Έλον Μασκ ωστόσο, είναι αν μη τι άλλο πολυμήχανος, υπερδραστήριος και παραγωγικός. Στα σχεδόν 30 χρόνια που ασχολείται με τις επιχειρήσεις, έχει στρέψει το εφευρετικό μυαλό του σχεδόν στα πάντα, από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι τα φουτουριστικά δορυφορικά συστήματα και τα υποβρύχια.

Η αιφνίδια απόφασή του να αποσυρθεί από την προσφορά ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Twitter έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο της τεχνολογίας και των social media και όχι μόνο. Η μετοχή του Twitter κατακρημνίστηκε, τα στελέχη του κολοσσού επιστράτευσαν τους καλύτερους δικηγόρους και του έκαναν μήνυση και οι χρήστες άρχισαν να περιφρονούν τον άνθρωπο που η αλλόκοτη συμπεριφορά του τάραξε για άλλη μια φορά τον κλάδο τη Σίλικον Βάλεϊ.

O Ελον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX μεταξύ άλλων, κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων στους όρους της συμφωνίας, που σκίασαν τις δραστηριότητες του Twitter, ενώ είχε «παγώσει» την όλη διαδικασία, ζητώντας να ικανοποιηθούν οι όροι του. Η δικαστική μάχη που θα δώσει ο Μασκ με τη δημοφιλή πλατφόρμα που...λατρεύει να μισεί δεν θα είναι εύκολη, προβλέπουν οι ειδήμονες.

Το χάος της προσωπικής του ζωής

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις. Μία από τις πιο κραυγαλέες είναι οτι παραμένει ενας στοχοπροσηλωμένος και καινοτόμος επιχειρηματίας, ενώ η ιδιωτική ζωή του παραμένει χαοτική, λένε οι «κακές γλώσσες». Ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας έγραψε πρόσφατα στο Twitter ότι «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει την κρίση της υπογεννητικότητας», λίγες ώρες αφότου δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στο τέλος του χρόνου απέκτησε δίδυμα με ένα στέλεχος των επιχειρήσεών του.

Ο Μασκ που είναι ήδη πατέρας επτά παιδιών από δύο άλλες μητέρες δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις πληροφορίες, έκανε όμως πολλές γενικόλογες αναρτήσεις για το...δημογραφικό. «Η κατάρρευση των ποσοστών γεννητικότητας είναι μακράν ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός», έγραψε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Σας εύχομαι να αποκτήσετε μεγάλες οικογένειες και συγχαρητήρια σε όσους τις έχουν ήδη».

Mε τη Γκράιμς στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας ΥόρκηςΑ.Ρ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, o Μασκ και η Σιβόν Ζίλις ζήτησαν τον Απρίλιο από δικαστήριο του Τέξας να δοθεί στα δίδυμα το επώνυμο και των δύο. Η 36χρονη κατάγεται από τον Καναδά και είναι διευθύντρια επιχειρήσεων και ειδικών προγραμμάτων στη Neuralink, μια νεοφυή εταιρεία που ίδρυσε ο Μασκ και ειδικεύεται στα εγκεφαλικά εμφυτεύματα.

Ο Μασκ είχε ήδη αποκτήσει έξι παιδιά με την Καναδή συγγραφέα Τζαστίν Μασκ-Γουίλσον τη δεκαετία του 2000, όμως το ένα από αυτά πέθανε λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Ο Μασκ έχει αποκτήσει άλλα δύο παιδιά με την Καναδή τραγουδίστρια Γκράιμς, ένα αγόρι που γεννήθηκε το 2020 και ένα κορίτσι που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα ένα μήνα μετά τα δίδυμα της Ζίλις, τον Δεκέμβριο το 2021.

Με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ ΟμπάμαΑ.Ρ

Η γέννηση του τελευταίου κρατήθηκε επίσης μυστική και αποκαλύφθηκε μόνο όταν ένας δημοσιογράφος του Vanity Fair έπαιρνε συνέντευξη από την Γκράιμς στο σπίτι και άκουσε ένα μωρό να κλαίει. Ο Μασκ γνώρισε την Γκράιμς το 2018 στο Twitter. Σχεδίαζε να κάνει ένα αστείο για την τεχνητή νοημοσύνη και διαπίστωσε ότι εκείνη το είχε κάνει ήδη, γεγονός που τον γοήτευσε.

Ενώ άλλοι μεγιστάνες που κατάφεραν να φθάσουν σε κορυφαίες θέσεις στις λίστες πλουσίων αποφεύγουν γενικά την έκθεση, από τον βαρόνο του πετρελαίου J. Paul Getty μέχρι τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο Μασκ φαίνεται πως αγαπάει τα φώτα της δημοσιότητας. Οι «κακές γλώσσες» αποδίδουν ακόμη και τα πολλά παιδιά που απέκτησε στην υπέρμετρη αλαζονεία του.

Τα κατορθώματα και οι στόχοι του

Την ώρα όμως που άλλοι μεγιστάνες της Σίλικον Βάλεϊ περιφέρονται με σούπερ γιοτ και επενδύουν τις περιουσίες τους σε επιστημονικές έρευνες για να βρουν πώς μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 200 χρόνια, ο Μασκ παρουσιάζεται ως ιδεαλιστής.

Οι φιλοδοξίες του να αποικίσει τον Άρη και να σώσει την ανθρωπότητα μπορεί να φαίνονται…υπερβολικές, οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι της SpaceX όμως είχαν βοηθήσει την περιορισμένη σε πόρους NASA να φθάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επιπλέον ο Μασκ μπορεί να μην εφηύρε τα αυτοκίνητα Tesla, αλλά, χάρη στην επιχειρηματική του τεχνογνωσία, κατάφερε να κάνει την εταιρεία πρωτοπόρο στην απεξάρτηση των οδηγών από τα βενζινοκίνητα οχήματα. Καταπολεμά επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη ερευνώντας πώς να αποθηκεύουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μπαταρίες.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, πήρε επίσης θέση προσφέροντας στη χώρα την τεχνογνωσία του Starlink, ενός δορυφορικού συστήματος επικοινωνίας που ανήκει στην εταιρεία SpaceX. Χάρη στο σύμπλεγμα χιλιάδων δορυφόρων που πετούν σε ύψος 200 χιλιομέτρων πάνω από την Ουκρανία, οι πολίτες απέκτησαν πολύτιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Οι Ουκρανοί λένε ότι ήταν «θείο δώρο», που τους επέτρεψε να κάνουν τα πάντα, από τη διεξαγωγή συνεδριάσεων μέσω Zoom έως την κλήση στρατιωτών Εάν οι Ρώσοι αποσύρουν την υποστήριξη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Μασκ λέει ότι η SpaceX θα μπορούσε να παρέμβει για να καλύψει το κενό.

Οι προσπάθειές του τέλος μέσω της εταιρείας Neuralink να βρει έναν τρόπο σύνδεσης του εγκεφάλου μας απευθείας με τους υπολογιστές δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα επιστημονικής φαντασίας. Ο ίδιος λέει ότι όχι μόνο θα επιτρέψει στους παράλυτους να χρησιμοποιούν λογου χάρη κινητά τηλέφωνα, αλλά θα εμποδίσει την Τεχνητή Νοημοσύνη να καταστρέψει μια μέρα την ανθρωπότητα, όπως φοβάται ότι μπορεί να συμβεί. Και όπως κάνει συχνά, ο Μασκ τείνει να λέει αυτό που σκέφτεται.

Κρίσεις και επικρίσεις

O Μασκ επικρίθηκε επειδή απέρριψε τις βασικές προφυλάξεις για τον κορονοϊό, επειδή μπήκε σε ανόητες διαφωνίες με συναδέλφους δισεκατομμυριούχους και επειδή «φλέρταρε» ξεδιάντροπα με το κινεζικό Κομμουνιστικό κόμμα. Παράλληλα έχει δεχθεί επαίνους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την αναζωογόνηση των διαστημικών ταξιδιών και τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε από τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter, κομβικό σημείο στη δημόσια εικόνα του και τις επικρίσεις που δέχεται έκτοτε για τα «πισωγυρίσματα» και τα τεχνάσματα που λέγεται οτι ενορχήστρωσε.

Το ειδύλλιο με την υφιστάμενή του στην εταιρεία Neuralink μπορεί να είχε παραβιάσει τους αυστηρούς κώδικες των ΗΠΑ για τις σχέσεις στο χώρο εργασίας. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ πάντως απαγορεύουν τις ρομαντικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων που χωρίζονται από τουλάχιστον δύο επίπεδα στην αλυσίδα της ιεραρχίας.

Οι βιογραφίες της Ζίλις στο διαδίκτυο που φέρεται να έχουν υποστεί επεξεργασία ή να έχουν αφαιρεθεί εντελώς από τότε που κυκλοφόρησαν τα νέα για τα δίδυμα, φανερώνουν ότι είχε εργαστεί και σε άλλες εταιρείες που συνδέονται με τον Mασκ, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI και της Tesla. Προηγουμένως εργάστηκε για την IBM και σπούδασε τεχνητή νοημοσύνη στο Γέιλ όπου ήταν τερματοφύλακας για τη γυναικεία ομάδα χόκεϊ επί πάγου.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Μασκ και η Ζίλις διατηρούν ένα σπίτι 4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Όστιν του Τέξας, αν και ο Μασκ, το 2020, είχε πει ότι εγκαταλείπει όλα τα σπίτια και τα υπάρχοντά του και μετακομίζει σε ένα φτηνό και μικροσκοπικό προκατασκευασμένο σπίτι.

Οι καταγγελίες

Η ανάρμοστη σχέση με υφιστάμενή του ήρθε να προστεθεί σε έναν κατάλογο με κρίσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει στοχοποιηθεί για τις σκληρές συνθήκες εργασίας στις εταιρείες του και εσχάτως ακόμη και για σεξουαλική παρενόχληση. Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι η SpaceX κατέβαλε σε μια αεροσυνοδό της εταιρείας 250.000 δολάρια, μετά τον ισχυρισμό της ότι ο Μασκ τη θώπευσε και της πρότεινε σεξ - προτείνοντας να της αγοράσει ένα καθαρόαιμο άλογο, επειδή λάτρευε την ιππασία. Προηγουμένως του είχε κάνει μασάζ, σε πτήση με ιδιωτικό τζετ για το Λονδίνο. Ο Μασκ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της και επέμεινε ότι η εν λόγω πτήση δεν είχε αεροσυνοδούς.

Aδέξιος με τις γυναίκες, ανώριμος (σσ: κάπνισε κάνναβη σε μια συνέντευξη, προκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε...μονομαχία και λατρεύει να αναρτά παιδικά memes στο διαδίκτυο) και τόσο εργασιομανής που δουλεύει έως και 90 ώρες την εβδομάδα, ο Μασκ είναι με πολλούς τρόπους ο...αρχετυπικός σπασίκλας που έγινε βαρόνος της τεχνολογίας γράφουν με νόημα οι βιογράφοι του.

Σε παλαιότερη παρουσίαση της Space XΑ.Ρ

Αλλά και σε αυτό το προφίλ, ο Μασκ δε «χωράει». Η Σίλικον Βάλει και η αριστερά δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι εμφανίζεται ως υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών. Από τότε που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι αγοράζει το Twitter με σκοπό μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει την...αριστερή μεροληψία του, ο κόσμος της τεχνολογίας στράφηκε εναντίον του.

Στο τέλος, αν και έκανε πράξη την απειλή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία επειδή πίστευε ότι το Twitter κρύβει έναν τεράστιο αριθμό ψεύτικων λογαριασμών, κατέστησε απολύτως σαφή την περιφρόνησή του για την...υποκρισία της Σίλικον Βάλεϊ και την «αριστερή έννοια της αρετής». Η μήνυση που κατέθεσε το Twitter εναντίον του, μετά την αθέτηση του «ντιλ» εγκαινίασε έναν νομικό πόλεμο που θα διαρκέσει και θα έχει προεκτάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.

Οι θαυμαστές του λένε ότι η αντιπάθεια που γεννά ο Μασκ στον κλάδο του και η...αντικοινωνική του συμπεριφορά, επισκιάζουν το καλό που κάνει στον κόσμο. Μπορεί να είναι περίεργος λένε, αλλά ποιος οραματιστής δεν ήταν; «Δεν νομίζω ότι θα ήθελες απαραίτητα να είσαι εγώ», είπε ο Μασκ σε έναν παρουσιαστή podcast το 2018. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις...απενεργοποίηση».

Ο άνθρωπος, σύζυγος και πατέρας Μασκ

Κάποιοι λένε ότι η μοναχική και δύσκολη παιδική ηλικία του Μασκ γέννησε την επιθυμία του για παγκόσμια κυριαρχία. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, «ο εν τη γενέσει στρατός με τα δικά του παιδιά θα πρέπει να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας η Daily Mail. Ο Μασκ έχει μιλήσει αρκετές φορές για τον μηχανικό πατέρς του του φέρθηκε βάναυσα, αλλά και για το ανελέητο bullying που είχε δεχθεί στο σχολείο για το σύνδρομο Asperger από το οποίο πάσχει.

Μέσα στην εβδομάδα, ο 76χρονος πατέρας του Έλον Μασκ, Έρολ επιβεβαίωσε ότι το 2019 απέκτησε κρυφά παιδί... με τη θετή του κόρη, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τον διάσημο γιό του, αλλά και το οικογενειακό δέντρο της δυναστείας. Ο Έρολ Μασκ αποκάλυψε ότι απέκτησε και δεύτερο παιδί με τη θετή του κόρη, Γιάνα Μπεζουιντενχούτ, ενώ είπε στη Sun: «Το μόνο πράγμα για το οποίο βρισκόμαστε στη Γη είναι για να αναπαραχθούμε».

Με τη δεύτερα σύζυγό του Ταλούλα Ράϊλι και τα παιδιά τουςΑ.Ρ

Ο Έλον Μασκ δε σχολίασε δημόσια την τελευταία αποκάλυψη του πατέρα του. Οι δυό τους όμως εδώ και χρόνια δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, με τον μεγιστάνα να περιγράφει τον μπαμπά του ως «ένα φρικτό άνθρωπο» σε συνέντευξή του στο Rolling Stone.

Η δύσκολη παιδική του ηλικία τον έκανε να βυθιστεί στο πρώτο του πάθος, τους υπολογιστές. Aφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1995 συνίδρυσε την PayPal, όπου εργάστηκε μαζί με άλλους θρυλικούς πλέον επιχειρηματίες, όπως ο συνιδρυτής της Palantir Πίτερ Τίελ και ο συνιδρυτής του LinkedIn Ρέιντ Χόφμαν. Και κάπως έτσι άρχισαν όλα.

Οπως πολλοί μεγιστάνες στην κορυφή της Σίλικον Βάλεϊ, δεν έχει ισχυρές δεξιότητες στις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία. Του αρέσουν οι ελκυστικές γυναίκες που μοιράζονται το πάθος του για την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά μάλλον δυσκολεύεται να της γοητεύσει. Η πρώτη σύζυγός του Τζαστίν, συνέκρινε την τεχνική του στο φλερτ με τον «Εξολοθρευτή». «Απλά δεν σταματούσε», είχε πει.

Η μητέρα του Μέι Μασκ ειναι τοπ μόντελ στα 74 της χρόνιαΑ.Ρ

Θυμήθηκε επίσης ότι, κατά τον πρώτο τους χορό στο γάμο τους το 2000, ο Μασκ της είχε πει ότι θα είναι το «νούμερο ένα» στη σχέση και, αν ήταν μία από τις υπαλλήλους του, θα την απέλυε. Η Τζαστίν λέει ότι ο γάμος τους κατέρρευσε επειδή ο σύζυγός της ήταν ψυχρός, κυριαρχικός και αποφασισμένος να την αναγκάσει να χωρέσει στο ρόλο της υποτακτικής, ξανθιάς συζύγου. Τον κατηγόρησε επίσης ότι συμπεριφέρθηκε αδίστακτα στη διευθέτηση του διαζυγίου.

Ο ίδιος λέει ότι είναι αφοσιωμένος πατέρας, αλλά έχει παραδεχτεί ότι δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών του όταν ήταν μικρά, επιμένοντας ότι «δεν μπορούσε να κάνει πολλά» λόγω φόρτου εργασίας. Η σχέση του με τη δεύτερη σύζυγό του Tαλούλα Ράϊλι, μια Βρετανίδα ηθοποιό, δεν ήταν επίσης ρόδινη.

Όταν πρωτογνωρίστηκαν, η ιδέα του για το φλερτ ήταν να της δείξει φωτογραφίες και βίντεο από τους πυραύλους του SpaceX. Παντρεύτηκαν και χώρισαν δύο φορές, εν μέσω αναφορών ότι η κα Ράιλι έβρισκε τη ζωή με τον Μασκ και τα παιδιά του στο σχεδόν άδειο αρχοντικό στο Bel Air, έκτασης 2 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, κάπως προκλητική. Το ειδύλλιο του Μασκ με μια άλλη ηθοποιό την Άμπερ Χερντ γύρω στο 2017, όταν εκείνη αποξενώθηκε από τον Τζόνι Ντεπ, επανήλθε στο προσκήνιο κατά την πρόσφατη τοξική δικαστική μάχη της Χερντ και του Ντεπ.

Ο Μασκ, ο οποίος σύμφωνα με τις φήμες είχε κάνει μεταμόσχευση μαλλιών για να ξεπεράσει την αραίωση, είχε παραδεχτεί αργότερα ότι ήταν «πραγματικά ερωτευμένος» με την Άμπερ Χερντ και «πόνεσε άσχημα» όταν χώρισε μαζί της.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Το μπικίνι έγινε 76 ετών: Το μαγιό-σύμβολο που έφερε επανάσταση στο σινεμά, τη ζωή και τη μόδα

Homo Ludens: Οι μαθητές λυκείου απο τη Νέα Σμύρνη που σαρώνουν τα πανελλήνια βραβεία

Mπόρις Τζόνσον: Τα σκάνδαλα, οι έρωτες και ο πολιτικός «επικήδειος» του Βρετανού πρωθυπουργού

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ