ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτικές εικόνες στην Ευρώπη: Φονικές πυρκαγιές, ακραίες θερμοκρασίες και δραματικές προβλέψεις

Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στη Γαλλία
Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στη Γαλλία
ΑΡ

Φονικές πυρκαγιές και ακραίες θερμοκρασίες δοκιμάζουν την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι έπονται χειρότερα.

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν νέα πύρινα μέτωπα, καθώς μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης εξακολουθεί να «ψήνεται» από τον εξαντλητικό και πρωτοφανή για πολλές χώρες καύσωνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, είδε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ η Γερμανία βίωσε επίσης την πιο ζεστή ημέρα της χρονιάς μέχρι στιγμής. Στην Πορτογαλία ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε μετά από μέρες υπερβολικής ζέστης.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. «Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι φυσιολογικοί και θα δούμε ακόμη πιο ισχυρά ακραία φαινόμενα», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Πέτερι Τάαλας.

Εκτός από τις θερμοκρασίες ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετές πυροσβεστικές υπηρεσίες κλήθηκαν για σοβαρά περιστατικά. Μία μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γουένινγκτον, στο ανατολικό Λονδίνο, έκαψε σπίτια. Κάτοικοι που χρειάστηκε να απομακρυνθούν δήλωσαν στο BBC ότι περίπου οκτώ σπίτια και πιθανώς μια τοπική εκκλησία καταστράφηκαν από τη φωτιά, ενώ ένας πυροσβέστης στο σημείο την περιέγραψε ως «απόλυτη κόλαση».

Στη Γαλλία, 64 διαφορετικές περιοχές κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ τη Δευτέρα. Αν και το υψηλό όλων των εποχών για την ηπειρωτική Γαλλία δεν έχει ξεπεραστεί, το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας έχει βιώσει τις μεγαλύτερες πυρκαγιές εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Από τις 12 Ιουλίου, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει 47.700 στρέμματα της αμπελουργικής περιοχής Ζιρόντ. Περίπου 34.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Kόλαση φωτιάς στην περιοχή Ζιρόντ της ΓαλλίαςΑ.Ρ

Στο Βέλγιο, πυρκαγιά ξέσπασε σε αμμόλοφους στο βελγικό θέρετρο Ντε Χάαν, με αποτέλεσμα να πυρποληθούν πολλά οχήματα. Ωστόσο, μετά την άγρια ​​ζέστη, η χώρα προετοιμάζεται τώρα για καταιγίδες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βροχή 20-30 χιλιοστών σε ορισμένες περιοχές, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir.

Την Τρίτη, η Γερμανία βίωσε την πιο ζεστή μέρα της του 2022. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε 39,3 βαθμούς Κελσίου στις 16:00 τοπική ώρα (14:00 GMT) στη δυτική πόλη του Ντούισμπουργκ.

Η Ολλανδία εν τω μεταξύ έζησε επίσης μια από τις πιο ζεστές μέρες της στην ιστορία της την Τρίτη με 39,5 βαθμούς Κελσίου στο Μάαστριχτ, σύμφωνα με μετεωρολόγους. Στην Πορτογαλία, οι θερμοκρασίες έχουν μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, περισσότεροι από 1.000 θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα έχουν καταγραφεί από την περασμένη εβδομάδα.

Οι πυρκαγιές έχουν γίνει μια κοινή συνέπεια αυτών των ακραίων θερμοκρασιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κεντρική και βορειοδυτική Ισπανία έχει επίσης καταστραφεί από πυρκαγιές. Η υπηρεσία παρακολούθησης Copernicus, μέρος του προγράμματος γεωσκόπησης της ΕΕ, δήλωσε ότι οι συνολικές εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου είναι οι υψηλότερες που έχουν παρατηρηθεί στην Ισπανία για την περίοδο από το 2003.

Στην Ελλάδα, μια πυρκαγιά που πυροδοτήθηκε από θυελλώδεις ανέμους μαίνεται στην ορεινή περιοχή της Πεντέλης, κοντά στην Αθήνα. Προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ώθησε τις τοπικές αρχές να εκκενώσουν τουλάχιστον τέσσερις περιοχές και ένα νοσοκομείο.

Οι μετεωρολόγοι στην Ιταλία προειδοποιούν για θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς Κελσίου από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή. Έχουν ήδη αναφερθεί αρκετές πυρκαγιές στη χώρα, ενώ οι φλόγες που ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Τοσκάνη εξακολουθούσαν να μαίνονται το απόγευμα της Τρίτης.

Σχετικές ειδήσεις