ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream 1: Έλεγχο της τουρμπίνας θέλει ο Πούτιν πριν δώσει το «ΟΚ» για παροχή

Βλάντιμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nord Stream 1: Αν και ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε ότι η Gazprom θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αφήνει «παράθυρο» να μην λειτουργήσει ο αγωγός αν δεν είναι «ΟΚ» η τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές σε ποιά κατάσταση θα επιστρέψει η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά

Ο ίδιος είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να τεθεί εκτός λειτουργίας και ο αγωγός Nord Stream1 να σταματήσει μετά την επιστροφή του από τον Καναδά.

«Η Gazprom θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, πάντως, ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής από το Κίεβο της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.

«Να αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμπληρώνοντας όμως ότι επιθυμεί να αρθούν επίσης οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.

«Δεν βλέπουμε καμία επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι δεν βλέπει καμιά επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους μιας «προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας» - όπως είπε - που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.