ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις της Ρωσίας για την τουρμπίνα του Nord Stream 1

φυσικό αέριο
Ο αγωγός Nord Stream 1
AP Photo/Markus Schreiber

Φυσικό αέριο: Ανακοίνωση της Gazprom για τη σύμβαση με τη Siemens Energy, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για τη Ρωσία έτσι ώστε να επιστρέψει την τουρμπίνα του Nord Stream 1.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα ότι η τρέχουσα σύμβαση με την εταιρεία Siemens Energy δεν προβλέπει κάποιες πρόσθετες δεσμεύσεις για τη Ρωσία, προκειμένου να επιστρέψει η τουρμπίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει από την Siemens Energy τα απαραίτητα έγγραφα που να επιβεβαιώνουν ότι η εν λόγω τουρμπίνα εξαιρείται από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, προκειμένου να επιστρέψει στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις αναφορές ότι η τουρμπίνα του Nord Stream καθυστερεί να επιστρέψει στη Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες καθυστερεί η διαδικασία μεταφοράς του στροβίλου για τον αγωγό Nord Stream 1, που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Το Reuters μετέδωσε χθες ότι η Ρωσία δεν έχει δώσει ακόμα το ‘πράσινο φως’ για τη μεταφορά της τουρμπίνας πίσω στη Ρωσία, όπως δήλωσαν δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις αναφορές αυτές ως «ανοησίες».

Η Ρωσία μείωσε τη ροή μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της δυναμικότητάς του τον Ιούνιο, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά όπου είχε σταλεί για συντήρηση.

Οι κυρώσεις της Δύσης απαγόρευσαν την ομαλή επιστροφή του στροβίλου, με τον Καναδά να αναγκάζεται να εκδώσει ειδική άδεια για να επιτρέψει την αποστολή του στη Γερμανία.

Ωστόσο, η Γερμανία απορρίπτει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η τουρμπίνα είναι ο λόγος για τη μείωση στις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 και ισχυρίζεται ότι ο στρόβιλος επρόκειτο ούτως ή άλλως να τεθεί σε χρήση μετά τον Σεπτέμβριο. Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ουσιαστικά τις ροές αερίου ως πολιτικό όπλο.

Σταθερή ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, μειωμένη προς τα ανατολικά στον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη

H ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία παρέμεινε σταθερή σήμερα, ενώ η ροή φυσικού αερίου προς τα ανατολικά μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς την Πολωνία από τη Γερμανία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της σελίδας του διαχειριστή.

Στη σελίδα της Nord Stream AG η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στα 29.191.527 kWh ανά ώρα (08:00 και 09:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) σε σύγκριση με τα επίπεδα των 29.000.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Ο Nord Stream μεταφέρει ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άρχισε να λειτουργεί την Πέμπτη, μετά από μία δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας για τεχνική συντήρηση.

Παρά το γεγονός, ότι η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στο επίπεδο του 40% της συνολικής ικανότητας του Nord Stream, όπως ήταν πριν από την τεχνική συντήρηση του, οι ανησυχίες για μία συνολική διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, παραμένουν.

Η ανατολική ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς Πολωνία μέσω Γερμανίας, μειώθηκε σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το διαχειριστή του αγωγού (Gascade).

Η εξαγωγική ροή στο σημείο εισόδου των γερμανικών συνόρων καταγράφηκε στα 2.652.767 kWh ανά ώρα έναντι 3.911.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Η ημερήσια ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου εισόδου (Velke Kapusany) παρέμεινε σήμερα σταθερή στα 36,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή στην Ουκρανία.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το συνοριακό πέρασμα της Σούντζα αναμένεται στα 41,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως για σήμερα, ελαφρώς μειωμένο από τα 42,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ