ΚΟΣΜΟΣ

Το σκληρό πόκερ για το φυσικό αέριο και τα παραμύθια της Δύσης για τον Πούτιν

Το σκληρό πόκερ για το φυσικό αέριο και τα παραμύθια της Δύσης για τον Πούτιν

Ο Πούτιν παίζει γεωστρατηγικά το μαρτύριο της σταγόνας με την Ευρώπη και τη Γερμανία και η Δύση επιχειρεί να τον αποδομήσει με παραμυθάκια ότι ξυπνάει τα βράδια και φοβάται για την υγεία του και ότι στο Ιράν έστειλε σωσία.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το status quo της Δύσης πιστεύει ότι με τη διακίνηση τέτοιων ειδήσεων μπορεί να πλήξει ή να σταματήσει τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται για την υγεία του αναφέρει κανάλι στο Telegram που έχει κάνει διάφορους ισχυρισμούς για την ευημερία του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάρτηση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέστη νυχτερινό τρόμο, από φόβο για την υγεία του αργά το βράδυ της Παρασκευής, εκδηλώνοντας έντονη ναυτία, με τους γιατρούς να σπεύδουν στο πλάι του για περίπου τρεις ώρες, ανέφερε το κανάλι General SVR, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Το κανάλι General SVR, αναφέρει ότι ενδέχεται ο Πούτιν να αντικατασταθεί από έναν σωσία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα ή να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία «deep fake» για να οργανώσει τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Tην ώρα που γράφονται όλα αυτά τα σενάρια φαντασίας η Gazprom σταματάει ακόμη μία τουρμπίνα του Nord Stream 1 για συντήρηση. Η Gazprom είπε ότι, λόγω της διακοπής της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα, από τις 04:00 (GMT) στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά ημέρα.
Ουσιαστικά έκοψε κατά 20% πιο κάτω την ροή υποβάλλοντας πρωτίστως τη Γερμανία στο μαρτύριο της σταγόνας. Λίγες ημέρες πριν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί η διαφωνία για τμήμα του, που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις Πούτιν, που ενέτειναν την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, πυροδότησαν νέα άνοδο τιμών, με το ολλανδικό φυσικό αέριο – δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη – να αυξάνεται κατά 4,2% στα 161 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποτίθεται ότι συγκροτούν εν όψει του χειμώνα εθνικά έκτακτα σχέδια προς αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού, όμως την ίδια στιγμή σε κοινοτικό επίπεδο το σχέδιο της Κομισιόν για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% -και ειδικά ο υποχρεωτικός για τα κράτη-μέλη χαρακτήρας που δύναται να προσλάβει το μέτρο- έχει έλθει να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σήμερα Τρίτη, αναμένεται και το πρώτο «crash test» αναφορικά με το σχέδιο δράσης που «υπογράφει» η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε περίπτωση δραστικής ή ολικής μείωσης του ρωσικού αερίου.

Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, αντιτίθενται στο «ψαλίδι» κατά 15% στην κατανάλωση αερίου που εισηγείται η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μέτρο δυσανάλογο, που αντίθετα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, και δεν λαμβάνει υπόψη το διαφορετικό βαθμό εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΕ για την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις τιμές του φυσικού αερίου» υπογράμμισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει την πρόταση της χώρας μας όμως είναι αμφίβολο αν το διευθυντηριο των Βρυξελλών έχει διάθεση να δώσει λύση υπέρ των πολιτών.