ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογραφίες εγκατάλειψης στο λεύκωμα «Urbex Monde» του Jonk

Φωτογραφίες εγκατάλειψης στο λεύκωμα «Urbex Monde» του Jonk
twitter

 Εδώ και χρόνια ο Jonathan Jimenez, γνωστός ως Jonk, στρέφει τον φωτογραφικό φακό του σε εγκαταλελειμμένες αρχιτεκτονικές δομές σε όλον τον πλανήτη, πολλές από τις οποίες είναι πλέον καλυμμένες με φυλλωσιές. Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφόρησε το έβδομο λεύκωμά του με τίτλο «Urbex Monde».

Στην τελευταία συλλογή του, ο Γάλλος φωτογράφος επισκέπτεται 35 μέρη σε 25 χώρες και αιχμαλωτίζει με τον φακό του στέγες που καταρρέουν, προσόψεις που ξεφλουδίζουν, τρένα που σκουριάζουν στη μέση του πουθενά. Στο «Urbex Monde», το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Artaud, συνοδεύει τις εν πολλοίς αρχιτεκτονικές φωτογραφίες με σημειώσεις, ιστορίες των τοποθεσιών και ανέκδοτα από τις συναντήσεις του.

Δείτε την gallery:

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έκδοση προηγούμενου λευκώματός του είχε σημειώσει: «Από τη μια, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με ακόμη ένα είδος να εξαφανίζεται κάθε μέρα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται και έχει προκαλέσει επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές: πλημμύρες, φωτιές, ξηρασίες κλπ. Από την άλλη, η συλλογική μας συνείδηση έχει ευρέως ενισχυθεί. Απέχουμε ακόμη πολύ από τη δέσμευση πραγματικά να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση. Εκατομμύρια πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναδυθεί και ελπίζω ότι οι φωτογραφίες μου και το μήνυμα που εμπεριέχεται σε αυτές θα μπορέσει να παίξει έναν μικρό ρόλο στην συλλογική πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι».