ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Κυνήγησαν και έφαγαν τεράστιες χελώνες από τα νησιά Γκαλαπάγκος

Ισημερινός: Κυνήγησαν και έφαγαν τεράστιες χελώνες από τα νησιά Γκαλαπάγκος

Ο Ισημερινός ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία τεσσάρων χελωνών στα γιγάντια νησιά Γκαλαπάγκος. Οι αρχές εκφράζουν φόβους οτι τις κυνήγησαν για το κρέας τους .

Τα υπολείμματα των ερπετών βρέθηκαν σε ένα εθνικό πάρκο στην Ισαμπέλα, το μεγαλύτερο νησί των Γκαλαπάγκος. Η θανάτωση των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση έχει απαγορευτεί από το 1933, αλλά πάνω από δώδεκα έχουν κυνηγηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Το κρέας της χελώνας θεωρείτο κάποτε λιχουδιά, αλλά όσοι τις κυνηγούν αντιμετωπίζουν έως και τρία χρόνια φυλάκιση. Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι δασοφύλακες βρήκαν τα λείψανα 15 γιγάντων χελώνων Sierra Negra στην Ισαμπέλα.

Φωτογραφίες από τα άδεια καβούκια τους κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσαν οργή στον Εκουαδόρ - όπου ανήκουν τα νησιά Γκαλαπάγκος - και όχι μόνο.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εκείνη την εποχή έδειχναν ότι οι 15 είχαν κυνηγηθεί για το κρέας τους. Η πρόσφατη ανακάλυψη των λειωάνων τεσσάρων ακόμη ζώων αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η πρακτική συνεχίζεται παρά την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού.

Οι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν νεκροψίες στα λείψανα και μια μονάδα που ειδικεύεται στα περιβαλλοντικά εγκλήματα συλλέγει μαρτυρίες από πράκτορες των εθνικών πάρκων. Οι γιγάντιες χελώνες των Γκαλαπάγκος έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 100 χρόνια και παραπέμπονυ στον Κάρολο Δαρβίνο, ο οποίος πρωτοστάτησε στη θεωρία της εξέλιξης, μελετώντας τις.

Το Beagle, το πλοίο με το οποίο απέπλευσε ο Δαρβίνος, πήρε 30 ζωντανές χελώνες στο μακρύ του ταξίδι από τα Γκαλαπάγκος στην Πολυνησία. Τις περισσότερες από αυτές τις έφαγε το πλήρωμα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 15.000 από τις γιγάντιες χελώνες στον κόσμο, σε σύγκριση με 200.000 που ζούσαν τον 19ο αιώνα.