ΚΟΣΜΟΣ

Ελισάβετ: Η «δεξίωση του αιώνα» στο Μπάκιγχαμ - Οι ηγέτες, οι πρώτες κυρίες και τα στιγμιότυπα

To ζεύγος Μπάιντεν καταφθάνει στη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ
To ζεύγος Μπάιντεν καταφθάνει στη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ
Α.Ρ

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και βασιλιάδες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν ως καλεσμένοι του μονάρχη την παραμονή της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

Ο Βασιλιάς Κάρολος παρέθεσε δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για τους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο κατέφθασαν έχοντας λάβει την πρόσκληση του νέου μονάρχη για την εκδήλωση το απόγευμα της Κυριακής (18/9).

Είναι η πρώτη δεξίωση με παγκόσμιους ηγέτες και μέλη της βασιλικής οικογένειας από τον θάνατο του πατέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', Γεωργίου ΣΤ', το 1952, πριν από περισσότερα από 70 χρόνια. Πιο πρόσφατα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα, η αείμνηστη πλέον Βασίλισσα είχε παραστεί στη Σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη όπου συναντήθηκε και πήρε μέρος σε φωτογραφίες με τους ηγέτες των «7»ισχυρών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία Τζιλ, ήταν μεταξύ των περίπου 500 ατόμων που έδωσαν το παρών στην αίθουσα δεξιώσεων του παλατιού. Το προεδρικό ζεύγος έφτασε με το προεδρικό αυτοκίνητο γνωστό ως The Beast μαζί με μία συνοδεία οχημάτων στο πίσω μέρος του παλατιού λίγο πριν τις 6 το απόγευμα.

Μέλη της συνοδείας του προέδρου συναναστράφηκαν με το οικιακό προσωπικό και την αστυνομία δίπλα στο γκαζόν του παλατιού, ενώ η δεξίωση γινόταν μέσα. Περίπου 200-250 ηγέτες προσκλήθηκαν και οι περισσότεροι έφθασαν συνοδευόμενοι απο τις συζύγους τους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, μαζί με τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο κόμης και η κόμισσα του Γουέσεξ, ο δούκας και η δούκισσα του Gloucester ενώθηκαν με τον Κάρολο και τη βασιλική σύζυγο για να υποδεχθούν τους καλεσμένους. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης δεκάδες ηγέτες χωρών της Κοινοπολιτείας και μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών. Τουλάχιστον 10 λεωφορεία έφτασαν γεμάτα με καλεσμένους, οι οποίοι είχαν λάβει πρόσκληση για τη δεξίωση προς τιμήν της βασίλθισσας Ελισάβετ στο παλάτι.

Μερικοί ηγέτες εθεάθησαν να χαιρετούν ο ένας τον άλλον ενώ άλλοι παρέμειναν σιωπηλοί καθώς ανέβαιναν τα σκαλιά. Είναι η πρώτη επίσημη συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών επί των ημερών της νέας πρωθυπουργού της χώρας, Λιζ Τρας. Οι περισσότεροι από τους καλεσμένους ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ενώ κάποιοι εθεάθησαν να φορούν παραδοσιακή ενδυμασία από τις χώρες τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έφτασαν με πούλμαν μαζί με αρκετούς ηγέτες χωρών της Κοινοπολιτείας στη Μεγάλη Είσοδο. Μαζί τους ήταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η οποία μπήκε στο παλάτι, ακολουθούμενη από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος χαμογέλασε για λίγο στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι καταφθάνει στη δεξίωσηΑΡ

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ήταν επίσης μεταξύ των προσκεκλημένων στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό και το Μπλε σαλόνι και την Αίθουσα μουσικής. Οι επισκέπτες που έφτασαν με τα δικά τους οχήματα και περνούσαν από την είσοδο του Bow Room στο πίσω μέρος του παλατιού ήταν οι Μπάιντεν, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς έφτασε με πούλμαν με τον πρώην Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και Σοφία. Οι τρεις τους ενώθηκαν με δεκάδες άλλους αξιωματούχους που πέρασαν από την Μεγάλη Είσοδο στο μπροστινό μέρος του παλατιού.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας έφτασαν με το δικό τους όχημα και τους ακολούθησε ο γιος τους, Χουσεΐν, διάδοχος της Ιορδανίας, ο οποίος έφθασε επίσης το δικό του όχημα. Λίγες στιγμές αργότερα έφτασε και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

O Tζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ φθάνουν στη «δεξίωση του αιώνα» προς τιμήν της βασίλισσαςΑΡ

Ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα και ο διάδοχος του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, προστέθηκαν επίσης στους καλεσμένους και σύντομα ακολούθησε ο διάδοχος του Κουβέιτ, Nαουάφ Αλ-Αχμάντ Αλ-Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ. Ο Σουλτάνος του Ομάν εθεάθη επίσης να φτάνει στο παλάτι, ενώ ο ηγεμόνας του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ ακολούθησε λίγο αργότερα.

Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, ο βασιλιάς Καρλ ΙΣΤ' Γουστάφ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας καθώς και η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας ήταν μεταξύ εκείνων που έφτασαν με πούλμαν.

Σχετικές ειδήσεις:

Ο Χάρι έμαθε τελευταίος ότι πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ - Νέο «σίριαλ» λίγο πριν την κηδεία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η βασιλική οικογένεια αποκάλυψε την τελευταία της φωτογραφία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι ανεπιθύμητοι και αμφιλεγόμενοι στην κηδεία - Τι θα κάνει το παλάτι