ΚΟΣΜΟΣ

Τι συζήτησαν Πούτιν-Ερντογάν - Η Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος

Τι συζήτησαν Πούτιν-Ερντογάν - Η Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών μέσα σε τρεις μήνες

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Αστάνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο Πούτιν τόνισε πως η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε κόμβο προμηθειών.

Ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά «Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα - το ζήτημα της τιμολόγησης», προσθέτοντας «Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις».

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την δημιουργία από την Ρωσία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία, όπου θα ανακατευθύνονται προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω απ' αυτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση στην Αστάνα υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με τη Μόσχα ενώ έδωσε την υπόσχεση να συνεχίσει να εξάγει ουκρανικά σιτηρά.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν επεσήμανε πως «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Παράλληλα στη σύντομη δημόσια εμφάνιση των δύο ανδρών ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι «Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές η χώρες (...) Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες (...) Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες».

Η συνάντηση αυτή Πούτιν-Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν, ενώ είναι η τέταρτη μέσα σε τρεις μήνες

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε πάντως να εκφράσει τη λύπη του καθώς όπως είπε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που σφραγίσθηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Δεν αποκαλύπτει πώς θα απαντήσει σε χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Πιθανό να εξεταστούν ειρηνευτικές προτάσεις

Καζακστάν: Η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν με τον «ειρηνοποιό» Ερντογάν