ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές - Νεκροί και τραυματίες

Nέες ρωσικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας
Nέες ρωσικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας
Α.Ρ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, με στόχο ζωτικής σημασίας υποδομές, μια ημέρα αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με drone ιρανικής κατασκευής

Η Ρωσία σφυροκοπάει από νωρίς σήμερα το πρωί (18/10) στόχους στο Κίεβο, το Κρίβι Ρι, το Ντνίπρο, το Χάρκοβο και το Mικολάιβ, όπου η επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς μια πτέρυγα πολυκατοικίας, μετέδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βίταλι Κλίτσκο με ανάρτησή του στο Telegram ανέφερε «εκρήξεις ξανά στο Κίεβο το πρωί». Δήλωσε ότι η επίθεση έγινε σε «καίρια υποδομή» στην περιοχή Desnianskyi και ότι εργαζόμενοι σε σωστικά συνεργεία κατευθύνονται ήδη προς την περιοχή.

Oι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο βόρειο Κίεβο, προκαλώντας διάφορες εκρήξεις από τις οποίες υψώνονταν στήλες καπνού στον ουρανό πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Ο Κίριλο Τιμόσενκο, αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, διευκρίνισε ότι σημειώθηκαν τρία ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακή μονάδα.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρία πλήγματα σε εγκαστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος» στο ανατολικό τμήμα του Κιέβου, σημειώνει ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σε μήνυμα που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα ο δήμαρχος της Ζιτομίρ δήλωσε ότι διεκόπη η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία έπειτα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί.

«Τώρα η πόλη δεν έχει φως ή νερό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με γεννήτριες», σημείωσε ο Σέρχιι Σουχόμλιν σε ανάρτησή του στο Facebook. Η Ζιτομίρ είχε πληθυσμό 260.000 κατοίκων πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα σήμερα πολυκατοικία στην πόλη λιμάνι Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, επλήγη επίσης από ρωσικό πύραυλο και πυροσβέστες ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από τα ερείπια, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκε το Reuters.

Ο πύραυλος αυτός προκάλεσε τη μία από τις τρεις εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη αυτή και κατέστρεψε τελείως τη μία πτέρυγα της πολυκατοικίας που βρίσκεται στο κέντρο του Μικολάιφ, όπου άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο υπόγειο του κτηρίου λίγο προτού πέσει ο πύραυλος. Ένας ένοικος δήλωσε ότι ο νεκρός βρισκόταν στο υπόγειο της πτέρυγας που κατέρρευσε όταν επλήγη από τον πύραυλο. Τοπικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο S 300.

Στο Ντνίπρο, σημειώθηκαν επιθέσεις με στόχο ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές» σύμφωνα με τον Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Το Κίεβο εν τω μεταξύ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε δύο αξιωματούχους του υπό κατοχή πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια .Η δημόσια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «απήγαγε» δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους στο υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο στη νότια Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής του πυρηνικού σταθμού Όλεχ Κοστίκοφ και ο Όλεχ Όσεκ, βοηθός του διευθυντή του εργοστασίου, συνελήφθησαν χθες Δευτέρα, όπως έγραψε σήμερα στην εφαρμογή Telegram η Energoatom. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Energoatom.