ΚΟΣΜΟΣ

Τα γυρίζει τώρα ο Μπερλουσκόνι - Και παρέμβαση Ταγιάνι

Τα γυρίζει τώρα ο Μπερλουσκόνι - Και παρέμβαση Ταγιάνι
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιταλία: Μετά τις βότκες του Πούτιν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το έριξε στην «κυβίστηση» για να προλάβει την αντίδραση της Κομισιόν - Και παρέμβαση Ταγιάνι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν συντονιστής της Φόρτσα Ιτάλια Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την άφιξή του πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το ουκρανικό.

«Επιβεβαιώνω την θέση του ιδρυτή του κόμματός μου, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, και κατά της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής. Πρόκειται για μια σαφή και μη διαπραγματεύσιμη στάση», τόνισε ο Ταγιάνι.

Παράλληλα, πριν αναχωρήσει από την Ρώμη, ο Ιταλός πολιτικός υπογράμμισε: «αν η Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θεωρήσουν ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος στην χώρα, θα αναλάβω υπουργός Εξωτερικών, διαφορετικά δεν θα κάνω τίποτα». Σύμφωνα όμως με μερίδα του Τύπου, δεν αποκλείεται τελικά ο Ταγιάνι να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Άμυνας και στο Εξωτερικών να τοποθετηθεί ο Αντόλφο Ούρσο, των Αδελφών της Ιταλίας.

Εξάλλου με ανάρτησή του στο Facebook, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε σήμερα ότι «είναι φυσικό, μεταξύ συμμάχων να γίνονται συζητήσεις. Τους πραγματικούς διχασμούς τους είδαμε και τους βλέπουμε, τις ημέρες αυτές, μεταξύ των αντιπάλων μας της αριστεράς. Αυτό που μετρά είναι να προσφέρουμε στους Ιταλούς μια κυβέρνηση η οποία να χαρακτηρίζεται από συνοχή και αξιοπιστία».

Παράνομο το δώρο Πούτιν

Τα 20 μπουκάλια βότκας που εστάλησαν στον Ιταλό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως δώρο γενεθλίων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, του οποίου το κόμμα Forza Italia πρόκειται να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, προκάλεσε διαμάχες αυτή την εβδομάδα όταν δήλωσε ότι είναι και πάλι σε επαφή με τον Πούτιν και ότι πρόσφατα αντάλλαξε «γλυκές επιστολές», με εκείνον.

«Για τα γενέθλιά μου, μού έστειλε 20 μπουκάλια βότκας και μια πολύ γλυκιά επιστολή», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, που τον περασμένο μήνα έγινε 86 ετών, στους βουλευτές της κάτω βουλής του ιταλικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων LaPresse.

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο επέκτεινε την απαγόρευση εισαγωγών για ρωσικά προϊόντα προκειμένου να περιλαμβάνονται σε αυτή οινοπνευματώδη ποτά, μεταξύ των οποίων η βότκα, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δήλωση, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εξαίρεση για δώρα. Ωστόσο, εναπόκειται στα μεμονωμένα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και δεν ήταν άμεσα σαφές εάν θα ληφθούν μέτρα σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή από τις ιταλικές αρχές.

Απαντώντας στα σχόλια που φέρεται να έκανε ο Μπερλουσκόνι αναφορικά με τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τζόρτζια Μελόνι, που αναμένεται να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε χθες ότι η νέα κυβέρνησή της θα είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και πλήρως μέρος της Ευρώπης.

Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άρχισε τις διαβουλεύσεις του, συναντώντας τους προέδρους της Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα και της Βουλής Λορέντσο Φοντάνα. «Ήταν μια φιλική και συγκινητική συνομιλία», τόνισε ο Λα Ρούσα. Σήμερα το απόγευμα ο Ματαρέλα θα συναντήσει τους εκπροσώπους των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς και αύριο το πρωί εκείνους της συντηρητικής παράταξης.

Εκτός και αν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ματέο Σαλβίνι και η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να μεταβούν μαζί, αύριο, στο Κυρηνάλιο, το προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα είναι πιθανό να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Μελόνι, η οποία μπορεί να ορκιστεί, μαζί με τους υπουργούς της, μέχρι την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμα