ΚΟΣΜΟΣ

Εγκολφόπουλος: Γιατί είναι ψεύτικη η εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου

Τουρκικός πύραυλος
«Οι Τούρκοι λένε πράγματα που δεν υπάρχουν και δεν είναι η πρώτη φορά»

Για τον λόγο που αμφισβητεί ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία είναι αληθινό γεγονός, εξηγεί ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Εγκολφόπουλος.

«Εγώ αμφισβητώ ότι είναι αληθινή αυτή η ιστορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εγκολφόπουλος συμπληρώνοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο βγήκε η είδηση είναι τρόπος περίεργος. Ένας δημοσιογράφος από το Bloomberg έκανε ένα tweet στο οποίο λέει δυο Τούρκοι -χωρίς να αποκαλύψει την ιδιότητά τους- μου είπαν ότι έγινε αυτή η βολή και μου έδωσαν αυτό το βίντεο».

«Ξαφνικά βγάλαμε ότι είναι ακριβείας, ότι πάει 561 μίλια και ότι άλλο μπορεί να φανταστούμε», υπογράμμισε, λέγοντας στη συνέχεια ότι ο τουρκικός Τύπους δημιούργησε το θέμα, ο οποίος ελέγχεται όλος από το καθεστώς Ερντογάν. «Οι Τούρκοι λένε πράγματα που δεν υπάρχουν και δεν είναι η πρώτη φορά».

«Στην ουσία δεν ξέρουμε ούτε την ακρίβεια του πυραύλου, ούτε τα μίλια που πήγε ούτε τίποτα άλλο. Δοκιμές πυραύλων γίνονται στην Τουρκία, άλλα δεν έχουν φτάσει στο σημείο να αναπτύξουν τέτοιο πύραυλο. Η επίσημη εταιρεία δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση και ο μόνος που μίλησε γι αυτό είναι ο Ερντογάν», κατέληξε ο κ. Εγκολφόπουλος.

Fake η εκτόξευση

Για ψεύτικη εκτόξευση πυραύλου της Τουρκίας είχε κάνει λόγο μιλώντας στο Newsbomb.gr και ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Όταν γίνονται αυτές οι δοκιμές, οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν συγκεκριμένους χρωματισμούς για να τους καταγράψουν οι κάμερες» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος τονίζοντας πως στην προκείμενη περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

«Μάλλον μιλάμε για μια fake εκτόξευση καθαρά για πολιτικούς και όχι για επιχειρησιακούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σχολιάζοντας πως «τελικά ήταν... άνθρακας ο θησαυρός!».

Το σενάριο αυτό όπως είπε ο διεθνολόγος είναι πολύ πιθανό να ισχύει και να αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού της τουρκικής πλευράς αφενός για να «τρομάξει» την Ελλάδα αλλά και να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων.

Σε διαφορετική περίπτωση που όντως έγινε η δοκιμαστική εκτόξευση, ο κ. Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι η αναχαίτιση του θα είναι εύκολη ειδικά από τους Patriot που διαθέτει η Ελλάδα και δεν μπορεί να αποκτήσει η Τουρκία.

«Αν συνέβη δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Το κοιτάμε, αλλά επιχειρησιακά είναι ήσσονος σημασίας», τόνισε.

Μάλιστα ο κ. Δεσποτόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι ένας Patriot φτάνει 4 φορές την ταχύτητα του ήχου κάτι που για βαλλιστικό πύραυλο «αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις:

Αλήθειες και μύθοι για την… βαλλιστική απειλή των Τούρκων

Ένοπλες Δυνάμεις: Αυτή θα είναι η ελληνική απάντηση αν η Τουρκία εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο

Δοκίμασε τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun η Τουρκία