ΕΘΝΙΚΑ

Αλήθειες και μύθοι για την… βαλλιστική απειλή των Τούρκων

Αλήθειες και μύθοι για την… βαλλιστική απειλή των Τούρκων

Πώς διαβάζει η Αθήνα το σόου των Τούρκων με την εκτόξευση του πυραύλου έγινε την Τρίτη (17/10) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, από κινητή πλατφόρμα σε αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας;

Το μέγα ερώτημα είναι αν αυτή η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί μια πραγματική απειλή ή είναι μια επίδειξη ισχύος από την Άγκυρα στο πλαίσιο της προπαγάνδας του πολέμου; Μια επιχείρηση δημιουργίας φοβικών συνδρόμων όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη Δύση ενδεχομένως.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του «Tayfun» στη Μαύρη θάλασσα, ήταν μια ακόμα επίδειξη ισχύος από την Άγκυρα, σε συνέχεια των καθημερινών ακραίων τουρκικών απειλών που δέχεται η χώρα μας από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν. Άλλωστε ακόμα και η ονομασία «Tayfun», δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού προέρχεται από την ελληνική λέξη «Τυφώνας». Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Τουρκία έναντι της χώρας μας, έχει περάσει σε άλλο level σε επίπεδο μαύρης προπαγάνδας. Όπως μάλιστα εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές πρόκειται για έναν τουρκικής κατασκευής βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, αλλά μεγάλης ακρίβειας, που ακόμα όμως βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών. Συνεπώς δεν έχει ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Τούρκων, ενώ θα χρειαστεί αρκετές ακόμα δοκιμές για να κριθεί έτοιμο προς ένταξη.

Το μήνυμα της προπαγάνδας που θέλει να στείλει ο Τούρκος πρόεδρος είναι διπλής κατεύθυνσης: Και προς την Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο προς τις ΗΠΑ και βεβαίως προς τις μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να τρομάξει τη Δύση ότι μπορεί από παντού να πλήξει τους πάντες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν ρεσιτάλ «διαφήμισης» με την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου η οποία προβλήθηκε εκτενώς με απειλητικά σχόλια για τη Ελλάδα.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε λίγες ώρες μετά την επικοινωνία που είχε ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με το δεξί χέρι του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Αμέσως μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο Καλίν εναντίον των ελληνικών νησιών και τις απαιτήσεις που έθεσε στον Σάλιβαν για αποστρατιωτικοποίηση, έγινε ροντέο στα media η εκτόξευση του πυραύλου α λα Κιμ Γιονγκ Ουν. Κακά τα ψέματα ο Τούρκος πρόεδρος συνηθίζει να μιμείται άλλες φορές τον Τραμπ, άλλες τον Πούτιν κι άλλες τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά δίκτυα το βλήμα εκτοξεύθηκε σε 561 χιλιόμετρα απόσταση και έπεσε ανοικτά του λιμανιού της Σινώπης. Αναλυτές τόσο στον τουρκικό τύπο, όσο και σε τουρκικά κανάλια έσπευσαν να στοχοποιήσουν την Ελλάδα, λέγοντας ότι ένας τέτοιος βαλλιστικός πύραυλος καλύπτει σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια και ότι η Αθήνα μπορεί να δεχτεί επίθεση από την Τουρκία μέσω αυτού του πυραυλικού συστήματος, ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται στο κέντρο της Τουρκίας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προς το παρόν παρακολουθούν και μελετούν όλες τις τουρκικές κινήσεις, αλλά ο συγκεκριμένος πύραυλος δεν προκαλεί περαιτέρω ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά αντιπυραυλικά συστήματα και γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της προπαγάνδας του πολέμου με στόχο τη δημιουργία φοβικών συνδρόμων.

Διαβάστε επίσης