ΚΟΣΜΟΣ

G20 : Το πρώτο τετ α τετ Μπάιντεν- Σι Τζινπίνγκ - Τι θα συζητήσουν

Συνάντηση Μπάιντεν-Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί
Συνάντηση Μπάιντεν-Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί
Α.Ρ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου G20 στις πρώτες συνομιλίες που θα έχουν οι δύο ηγέτες πρόσωπο με πρόσωπο, από την είσοδό του στον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, τη Δευτέρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, στις πρώτες τους πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες από τότε που ο Αμερικανός ηγέτης έγινε πρόεδρος. Η Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Βόρεια Κορέα αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν επιδιώκει να «γεφυρώσει» τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας

Ο Μπάιντεν ελπίζει ότι η συνάντηση θα του επιτρέψει να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά θα είναι ειλικρινής σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Kαρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε: «Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας», καθώς και πώς θα «διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά τους, ειδικά σε θέματα διακρατικών προκλήσεων».

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν προσωπικά επί των ημερών Ομπάμα, έκτοτε ωστόσο οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, κυρίως μετά το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι τον Αύγουστο στην Ταϊβάν.

Οι δύο πρόεδροι έχουν μιλήσει τηλεφωνικά πολλές φορές τους τελευταίους 22 μήνες, αλλά η πανδημία του κορονοϊού και η αποστροφή του Σι Τζινπίνγκ για τα ταξίδια στο εξωτερικό τους εμπόδισαν να συναντηθούν προσωπικά.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε: «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να χτίσουμε μία γέφυρα στη σχέση. (...) Περιμένω ότι ο πρόεδρος θα είναι ειλικρινής σχετικά με ορισμένες από τις ανησυχίες μας, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, καθώς και τις μακροχρόνιες ανησυχίες μας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ειδικοί λένε οτι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να μειωθούν οι εντάσεις καθώς και η Κίνα επισημαίνει ότι θέλει να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων. Δεν είναι σαφές όμως τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι δύο χώρες για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Η προγραμματισμένη συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί έρχεται μετά την ανανέωση της θητείας του Σι τον περασμένο μήνα στο τιμόνι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μια κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Έχουν μια τεράστια επενδυτική και εμπορική σχέση, αλλά επίσης αμφισβητούν η μία τη στρατιωτική και διπλωματική επιρροή της άλλης ειδικά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Αντιμετωπίζουν επίσης ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, στενό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ο Σι έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει πως πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν την Ταϊβάν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Μπάιντεν με τον Σι, με στόχο να κάνουν την Ταϊπέι να αισθάνεται «ασφαλής» για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα συζητήσουν την Ταϊβάν, αλλά πρόσθεσε ότι η στάση των ΗΠΑ στο νησί «δεν έχει αλλάξει καθόλου από την αρχή». Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης οι εντεινόμενες δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θεωρούν αυξανόμενη απειλή για την ανατολική Ασία.

Η Ουάσιγκτον ζητάει από το Πεκίνο να πιέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, να ανατρέψει τις δραστηριότητές του και να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση. «Αυτός είναι ένας τομέας όπου η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ιστορικό συνεργασίας… μπορούν να συνεργαστούν. Και έτσι νομίζω ότι ο πρόεδρος θα προσεγγίσει τη συζήτηση με αυτό το πνεύμα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την ημέρα πριν από τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Σι, ο Αμερικανός ηγέτης θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γιολ στο περιθώριο περιφερειακών συναντήσεων στην Καμπότζη για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.