ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των Ρώσων -Υψώθηκε η ουκρανική σημαία

Χερσώνα: Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των Ρώσων -Υψώθηκε η ουκρανική σημαία

Η σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε στη Χερσώνα εν μέσω χαοτικής αποχώρησης των Ρώσων

Η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγική πόλη Χερσώνα φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εγκατάλειψη τραυματιών και βομβαρδισμούς των Ουκρανών σε στρατεύματα πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο. Υπολογίζεται ότι 20.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σταθμεύσει στη δυτική πλευρά του ποταμού μέσα και γύρω από την πόλη Χερσώνα.

Εμφανίστηκαν επίσης εικόνες που δείχνουν μια μεγάλη ουκρανική σημαία να έχει υψωθεί στο κέντρο της Χερσώνας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανώς από αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη (9/11) ότι θα αποχωρήσει από τη δυτική όχθη του Δνείπερου που περιλαμβάνει την πόλη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Στην καθημερινή του ενημέρωση που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή, ή στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου.

Ανέφερε ότι η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 5 π.μ. τοπική ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας). το πρωί της Παρασκευής, διευκρινίζοντας ότι δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι στρατιωτικού υλικού ή στρατιώτη στη δυτική πλευρά του ποταμού και ότι η Μόσχα δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την απόσυρση.

Eικόνες που κυκλοφόρησαν φαίνεται να δείχνουν ότι η γέφυρα Αντονίφσκι που χρησιμοποιήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα για την εκκένωση έχει καταστραφεί. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την κατάρρευση της γέφυρας, ορισμένες ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι την κατέστρεψαν οι ίδιοι οι Ρώσοι, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσυρσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν τω μεταξύ δήλωσε τη νύχτα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δεκάδες πόλεις και χωριά καθώς προχωρούσαν προς τη Χερσώνα.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι η απόσυρση από την πόλη θεωρείται «αποτυχία», αντίθετα ισχυρίζεται ότι ήταν απόφαση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Το Κίεβο έχει πάρει έναν πιο θριαμβευτικό τόνο, περιγράφοντας την επιχείρηση της Ρωσίας ως «τον δεύτερο στρατός στον κόσμο που φεύγει πεζός».

Σχετικές ειδήσεις