«ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ»

ΚΟΣΜΟΣ

Λίβας στο Newsbomb.gr: «Δώρο θεού» για τον Ερντογάν η έκρηξη στην Πόλη

Λίβας στο Newsbomb.gr: «Δώρο θεού» για τον Ερντογάν η έκρηξη στην Πόλη
Ενδεχόμενο για «προβοκάτσια» Ερντογάν πίσω από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
Associated Press - Φωτογραφία αρχείου

Για ένα συνεχιζόμενο «παιχνίδι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οποίος θέλει να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία με κάθε κόστος, μίλησε ο καθηγητής Σωτήρης Λίβας στο Newsbomb.gr

Το ενδεχόμενο ύπαρξης προβοκάτσιας πίσω από την αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη έθεσε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Λίβας.

Ο καθηγητής χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η βομβιστική επίθεση εντάσσεται στο προεκλογικό «παιχνίδι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και ωφελεί, καθώς θέλει να οδηγήσει την Τουρκία σε εκλογές εν μέσω μια κατάστασης έκτακτης ανάγκης:

«Κρύβεται προβοκάτσια, όλα δείχνουν κάτι τέτοιο, παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο οι μυστικές υπηρεσίες, όλα ελέγχονται από εκεί …Τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ περίεργη τρομοκρατική επίθεση όπως και το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Είναι σαν κάποιοι να ήθελαν να ωφεληθούν . Ήταν ''δώρο θεού'' για τον Ερντογάν. Έτσι θα πάει σε εκλογές σε μια ανώμαλη και εκτάκτου ανάγκης κατάσταση».

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης:

Μάλιστα ο κ. Λίβας τόνισε ότι κινούν υποψίες οι επαφές του Ερντογάν πριν την έκρηξη αλλά και η αντίδραση της Τουρκίας που άμεσα στοχοποίησε ΗΠΑ και Ελλάδα.

«Ο Ερντογάν πηγαίνοντας προς τις εκλογές κάτι θα έκανε, Λίγο πριν την επίθεση, συναντήθηκε με το φιλοκουρδικό HDP και τον διάδοχο του αρχηγού του που βρίσκεται στη φυλακή, συζητώντας να κατέβει μαζί του στις εκλογές, με τη σημερινή εκδοχή τους που είναι φιλική στην Τουρκία. Δεύτερον υπήρξαν δηλώσεις που δείχνουν ότι αναμενόταν κάτι τέτοιο, καθώς κατηγόρησαν άμεσα την Ελλάδα και την Αμερική άρα υπάρχει ένταξη σε ένα αφήγημα που ενοχοποιεί τις ΗΠΑ,το PKK και δείχνει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει».

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σωτήρης Λίβας

«Βαθύ κράτος» η Τουρκία του Ερντογάν

Μιλώντας για τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου ο κ. Λίβας επεσήμανε ότι στην Τουρκία επικρατεί ένα καθεστώς από το οποίο δύσκολα μπορούν να απαλλαγούν οι Τούρκοι πολίτες. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εξοντώσει πριν τις εκλογές τους αντιπάλους του ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν κι άλλα έκτακτα περιστατικά:

«Γίνεται μια προσπάθεια να περιθωριοποιηθούν και να βρεθούν εκτός πολιτικού συστήματος οι μεγάλοι αντίπαλοι του Ερντογάν, οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Με τα δεδομένα αυτά και το γεγονός ότι δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τον Ερντογάν ο Κιλιντσντάρογλου, δεν υπάρχει αντιπολίτευση που δείχνει ότι μπορεί να βγάλει την Τουρκία από το αδιέξοδο. Μιλάμε για ένα συνεχιζόμενο παιχνίδι… Μπορεί μετά να έχουμε μια εισβολή στη Συρία ή συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ή θα έχουμε αύξηση έντασης με γειτονικές χώρες. Θα υπάρξει συνέχεια»

«Αν πήγαινε σε εκλογές δημοκρατικές ή ίσες τα πράγματα δεν θα ήταν πολύ καλά για αυτόν», προσθέτει ο καθηγητής

Η Δύση βλέπει σαν κάτι «ξένο» τον Ερντογάν

Με αφορμή και τις συναντήσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμάνουελ Μακρόν και τον Τζο Μπάιντεν στην G20, ο καθηγητής σχολίασε ότι ηγέτες της Δύσης υποχρεώνονται να συζητούν μαζί του έστω κι αν δεν τους είναι ευχάριστο:

«Οι ηγέτες της Δύσης βλέπουν τον Ερντογάν σαν κάτι ξένο, σαν κάτι «εκτός» που όμως είναι αναγκασμένοι να λάβουν υπόψιν του τις ευαισθησίες του. Μάλλον τους είναι εξωτερικά δυσάρεστος, αλλά αναγκαστικά θα λάβουν υπόψιν τους έναν άνθρωπο που θεωρούν ότι έχει πολλή μεγάλη δύναμη.

Ωστόσο σημασία έχει όπως λέει ο κ. Λίβας, ο τρόπος που ο Τούρκος πρόεδρος και η Άγκυρα παρουσιάζει στο εσωτερικό τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας:

«Ο Ερντογάν παρουσιάζει ότι είναι δυνατός ισχυρός και αναγκάζονται όλοι οι άλλοι να υποχωρήσουν σε όλα αυτά τα οποία λέει η τουρκική πλευρά. Ότι ''εμείς είμαστε μια χειριστική Τουρκία, που είναι αναγκασμένοι να δεχτούν τις αιτιάσεις μας''. Παίζει σε αυτό το παιχνίδι και η δήλωση Σοϊλου ότι δεν δέχονται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό έγινε πάλι. Με το που συναντήθηκε ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν βγήκαν τα τουρκικά ΜΜΕ να πουν ότι οι ΗΠΑ ξανασκέφτονται το θέμα των εξοπλιστικών. Το εσωτερικό παιχνίδι είναι αυτό που έχει σημασία και το πως προβάλλουν οι Τούρκοι».

Σχετικές ειδήσεις