Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΚΟΣΜΟΣ

Σταθακόπουλος: Η επίθεση στη Συρία ένδειξη της προβοκάτσιας στην Πόλη

Σταθακόπουλος: Η επίθεση στη Συρία ένδειξη της προβοκάτσιας στην Πόλη
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Χουλουσί Ακάρ λίγο πριν την έναρξη των βομβαρδισμών στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε προσωπικά την εντολή για τους βομβαρδισμούς στη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, ενώ ο διεθνολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος εκτιμά ότι για να γίνει αυτό, τον «βόλεψε» το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γνωστός διεθνολόγος και νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος ήταν από αυτούς που είχε προβλέψει, ουσιαστικά, το επερχόμενο τουρκικό χτύπημα κατά κουρδικών θέσεων στη Συρία, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στο newsbomb.gr, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος επαναλαμβάνει ότι «αυτό το χτύπημα στην Πόλη επ' ουδενί δεν εξυπηρετούσε τους Κούρδους πουθενά, ενώ από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν την οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε αυτό».

«Χάρη στη βομβιστική ενέργεια, λοιπόν, ο Ερντογάν βρήκε έρεισμα για να πραγματοποιήσει την επίθεση στο ανυπεράσπιστο Κομπανί, την πόλη δηλαδή που αντιστάθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».

Πλέον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δηλαδή, ο Τούρκος πρόεδρος έχει βρει το ηθικό και νομικό έρεισμα για την επιθετικότητά του, χάρη στα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, που εξ αρχής απέδωσε στο PKK.

Στο ερώτημα του newsbomb.gr για το αν η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιθέσεις και ίσως την αναμενόμενη εισβολή στη Συρία, έπειτα από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, ο Νομικός εκτιμά ότι αυτό εξαρτάται, «αρκεί να έχει πάρει το πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν για αυτό, ίσως στη σύνοδο των G20». Όπως συμπληρώνει, για τέτοιου είδους ενέργειες, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν οφείλει να ενημερώσει τη Γερουσία ούτε και απαιτείται η συγκατάθεσή της, παρά μπορεί να δράσει με πλήρη μυστικότητα.

Άρα, αν έχει λάβει τέτοια «άδεια» ο Ερντογάν, τότε αυτή δόθηκε από τις ΗΠΑ «off the record» κι από αυτό θα εξαρτηθεί αν η επιθετικότητα κατά των Κούρδων της Συρίας θα έχει συνέχεια.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος καταλήγει: «Όπως βλέπετε, ο Ερντογάν είναι απόλυτα προβλέψιμος και οι ενέργειές του αυτές πλήρως αναμενόμενες. Αντιθέτως, πολλοί τον θεωρούν απρόβλεπτο και συμβουλεύουν λανθασμένα φυσικά σχετικά με αυτό την ελληνική ηγεσία, γεγονός που προκαλεί κινδύνους για την εθνική μας πολιτική»

Πριν από 6 ημέρες, ο ίδιος διεθνολόγος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr:

«Πιθανολογούμενο όφελος από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη σαφώς δεν έχουν οι Κούρδοι, εννοείται ούτε η Ελλάδα, πιθανώς όμως να έχει πολιτικό όφελος ο Τούρκος Πρόεδρος, με συσπείρωση των ψηφοφόρων του ενόψει των τουρκικών εκλογών. Τέλος, θα μπορούσε το χτύπημα να είναι μία από τις γνωστές προβοκάτσιες που από το 1955 αρέσκεται το τουρκικό Bαθύ Kράτος για να βρει αφορμές να εκκαθαρίσει κοινότητες και ομάδες ανθρώπων ή αξιωματούχων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ θα μπορούσε να δείξει πως τάχα μου η Τουρκία δέχεται επίθεση και να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο του τουρκικού συντάγματος για ανωτέρα βία και έκτακτη ανάγκη που αυτομάτως δίνει εξάμηνη παράταση θητείας τον εκάστοτε Τούρκο Πρόεδρο. Άρα θα μπορούσε ο νυν πρόεδρος να μεταθέσει τις εκλογές για τις αρχές του 2024, χωρίς αυτό να θεωρηθεί συνταγματική εκτροπή».

Δείτε την προηγούμενη συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο newsbomb.gr:

Η στιγμή που ο Ερντογάν δίνει την εντολή

Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε την εντολή για την επιχείρηση κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ινδονησία, αναφέρει η τουρκική Hurriyet και τα πλάνα από τη στιγμή της εντολής έχουν κοινοποιηθεί.

Στο βίντεο φαίνεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να ενημερώνει των Τούρκο πρόεδρο σχετικά με την επιχείρηση και ο Ερντογάν να δίνει την σχετική εντολή έναρξης.

Το βίντεο με τον Χουλουσί Ακάρ να πηγαίνει στο κέντρο επιχειρήσεων.

Ο Ακάρ ενημερώνει τον Ερντογάν για την επιχείρηση.

Κουρδικές δυνάμεις έκαναν λόγο για «αεροπορικούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού» κυρίως στην πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία, και σε δυο χωριά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 12 νεκρούς, έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι σύρους στρατιωτικούς.

Σχετικές ειδήσεις