Ουκρανία: Το κασκόλ του Βίκτορ Όρμπαν προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο

Newsbomb

Προκαλεί ο Βίκτορ Όρμπαν

Διπλωματικό επεισόδιο Ουκρανίας-Ουγγαρίας προκάλεσε ένα κασκόλ που φόρεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν με ένα χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Ουγγαρίας»

Η Ουκρανία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας να ζητήσει συγγνώμη αφού ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, εμφανίστηκε δημόσια φορώντας ένα κασκόλ που απεικονίζει μέρος της ουκρανικής επικράτειας ως τμήμα της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μια δήλωση στο Facebook, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο είπε: «Η προώθηση των ιδεών του ρεβιζιονισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων Ουκρανίας-Ουγγαρίας και δεν συμμορφώνεται με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής» Η Ουκρανία επιθυμεί μια συγγνώμη και μια διάψευση τυχόν ουγγρικών αξιώσεων σε ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν εθεάθη να παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας ένα κασκόλ, που έφερε ένα χάρτη της Ουγγαρίας με εδάφη γειτονικών κρατών, δηλαδή της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. Οι περιοχές αυτές ανήκαν μέχρι τα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο βασίλειο της Ουγγαρίας.

Το βράδυ της Κυριακής η Ουγγαρία επικράτησε της Ελλάδας με 2-1 στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι αυτής της χρονιάς στη Βουδαπέστη, όπου κρέμασε τα παπούτσια του ο Ούγγρος διεθνής Balázs Dzsudzsák.

Σε βίντεο που ανήρτησε ο Όρμπαν στο Instagram, διακρίνεται η στιγμή που ο παίκτης του χαρίζει μια φανέλα, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός φορά ένα κασκόλ με τα διευρυμένα σύνορα της χώρας του που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο Όρμπαν προκαλεί εδώ και χρόνια

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί ο Όρμπαν με παραπομπές στη «μεγάλη Ουγγαρία». Προ διετίας είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της υδρογείου, όπου και πάλι διακρίνονταν τα σύνορα του ουγγρικού βασιλείου πριν τα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα στην Κροατία και τη Ρουμανία.

Από την έναρξη της θητείας του Όρμπαν δημιουργούνται συχνά προστριβές μεταξύ της χώρας του και των γειτονικών κρατών για τα δικαιώματα των ουγγρικών μειονοτήτων με τον Όρμπαν να τους μοιράζει γενναιόδωρα ουγγρικά διαβατήρια και μάλιστα παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved