ΚΟΣΜΟΣ

Ιμάμογλου: Το τελειώνει ο Ερντογάν! Εισαγγελέας βρήκε «λίγη» την τιμωρία και ασκεί έφεση

Ιμάμογλου
Twitter

Ανελέητο κυνηγητό κατά Ιμάμογλου από το καθεστώς Ερντογάν - Θέλουν να του αυξήσουν την ποινή φυλάκισης

Σε πολιτικό σάλο δίχως προηγούμενο, αναμένεται να οδηγήσει το «κυνηγητό» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον βασικό αντίπαλό του στις ερχόμενες εκλογές, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Παρά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις τόσο εντός της Τουρκίας, όσο και από την διεθνή σκηνή για την ποινή που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, το καθεστώς Ερντογάν τραβάει κι άλλο το «σκοινί».

Το βράδυ της Πέμπτης (15/12) Τούρκος εισαγγελέας, γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση κατά του Ιμάμογλου, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα δυο χρόνια και επτά μήνες που του επιβλήθηκαν είναι «λίγα». «Θα ασκηθεί έφεση για την αναίρεση της προαναφερθείσας απόφασης λόγω του ότι υπάρχουν ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά

Σημειώνεται ότι την καταδίκη του Ιμάμογλου είχαν επικρίνει τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, με σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ που δημοσιεύτηκε σήμερα και έκανε λόγο για «ανησυχία» για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία

Ανακοίνωση - «χαστούκι» εξέδωσε νωρίτερα απόψε (15/12) το βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της Τουρκίας με αφορμή την ποινή φυλάκισης στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία για την καταδίκη Ιμάμογλου προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπαρτμεντ να κάνει λόγο για ποινή που δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών στερώντας του το δικαίωμα για πολιτική δραστηριότητα. Η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων περί προσβολής.

Ο λαός της Τουρκίας δικαιούται να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».

Λαοθάλασσα στην Κωνσταντινούπολη για διαμαρτυρία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου πραγματοποιήθηκε απόψε στην Κωνσταντινούπολη, με ενωμένη η αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν διαμαρτύρεται για την πρωτάκουστη απόφαση.

Στη συγκέντρωση έδωσε το παρόν σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση. Παράλληλα, πλήθος κόσμου υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο κρέμασαν ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη... Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι' αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, αψηφώντας τη βροχή. «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας» επέμεινε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν φοβάται καθόλου αυτήν την παράνομη απόφαση».

«Δεν φοβόμαστε! Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε».

Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα νικήσει τον Ερντογάν «με την κοινή λογική και για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε.

«Όλα θα πάνε καλά!» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σλόγκαν της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του για τον δήμο της πόλης, το 2019.

«Παράνομη η καταδίκη μου»

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης σε δηλώσεις του μετά το άκουσμα της απόφασης, ανέφερε ότι η καταδίκη σε φυλάκιση που του επιβλήθηκε είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος κάλεσε σε στήριξη όλους τους ψηφοφόρους του. «Μάλλον έχουν καταλάβει ότι δεν θα μπορέσουν να σταθούν μπροστά μας στις κάλπες και επέλεξαν αυτή την οδό. Αυτή είναι η στρεβλή οδός, γιατί θα έρθει εκείνη η μέρα που ακόμα κι αυτοί που πολιτικοποιούν τη δικαιοσύνη θα την έχουν ανάγκη. Σωστές προτάσεις. Κι εγώ αυτό σκέφτομαι, όμως αυτά τα λόγια δεν είναι τα λόγια που εσύ είπες για να οδηγηθούν στη σημερινή απόφαση; Αυτά δεν είναι δικά σου λόγια», είπε γνωρίζοντας την αποθέωση.

Μάλιστα σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ετυμηγορία αποτελεί επίθεση στην επιθυμία εκατομμυρίων πολιτών που εξέλεξαν δημοκρατικά τον δήμαρχο για την πόλη τους πριν από τρία χρόνια. Τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Θα συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας αύριο στις 16:00 στο δημαρχείο».

Σημειώνεται ότι ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για ομιλία του, στην οποία δήλωσε ότι αυτοί που ακύρωσαν την αρχική ψηφοφορία για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης το 2019, στις οποίες είχε νικήσει οριακά υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν --ήταν «ηλίθιοι». Ο Ιμάμογλου δηλώνει ότι το σχόλιό του ήταν η απάντηση που έδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που είχε χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα εναντίον του.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου κέρδισε με άνεση στην επαναληπτική ψηφοφορία που έγινε, τερματίζοντας την διοίκηση για 25 χρόνια της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Σχετικές ειδήσεις