Κλίντον: «Η στάση της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει τη Συρία σε εμφύλιο»

Newsbomb

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επέκρινε σήμερα τη στάση της Ρωσίας, που αρνείται οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι Ρώσοι «μου λένε ότι δεν θέλουν να δουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Όμως τους επισημαίνω ότι η πολιτική τους συμβάλλει σε έναν εμφύλιο», σημείωσε η Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κοπεγχάγη.

Η Αμερικανίδα υπουργός προειδοποίησε ακόμη ότι αν δεν τερματιστεί, η βία στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και να μετατραπεί σε ένα πόλεμο με εξωτερική επέμβαση εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Κλίντον δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν, ο οποίος επιθυμεί να παρατείνει τη θητεία του ώστε να μπορέσει να συνδιαλαγεί πιο αποτελεσματικά με το καθεστώς Άσαντ.

«Πρέπει να πάρουμε τους Ρώσους με το μέρος μας γιατί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι φοβεροί», υπογράμμισε η Κλίντον.

Η έλλειψη υποστήριξης στον ΟΗΕ της δράσης για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας, «κάνει πιο δύσκολη» την εξεύρεση λύσης, όπως έγινε πέρυσι στην περίπτωση της Λιβύης, πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.

«Η συνεχιζόμενη σφαγή αθώων από στρατιώτες και παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται άλλες από την κυβέρνηση και άλλες, όλο και περισσότερο, από την αντιπολίτευση, μπορεί να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο σε μια χώρα που θα διασπαστεί από τις δογματικές διαφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε έναν πόλεμο με τη συμμετοχή τρίτων από την περιοχή», κατέληξε η ίδια.

«Να θυμάστε ότι το Ιράν έχει βαθιές ρίζες στη Συρία, οι στρατιωτικοί τους εκπαιδεύουν τον συριακό στρατό», προειδοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved