ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι γυναίκες κάνουν περισσότερες οικιακές δουλειές από άνδρες;

Γιατί οι γυναίκες κάνουν περισσότερες οικιακές δουλειές από άνδρες;

Μια φιλοσοφική μελέτη καταλήγει στην απάντηση του αιωνίου ερωτήματος, γιατί οι γυναίκες κάνουν, με επιλογή τους, περισσότερες οικιακές εργασίες, την ίδια ώρα που οι άνδρες θεωρούν ότι δεν συμβαίνει αυτό.

Φιλόσοφοι πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει γιατί οι γυναίκες συνεχίζουν να επωμίζονται δυσανάλογα περισσότερες οικιακές δουλειές και τη φροντίδα των παιδιών στη σύγχρονη εποχή, την ίδια ώρα που οι άνδρες πιστεύουν ότι κάνουν τουλάχιστον τις μισές από αυτές.

Σε άρθρο τους στο περιοδικό «Philosophy and Phenomenological Research», οι φιλόσοφοι Tom McClelland και Paulina Sliwa θεωρούν ότι η διαφορά οφείλεται στη «θεωρία της οικονομικής προσφοράς»: Στην ιδέα δηλαδή βιώνουμε αντικείμενα και καταστάσεις ως «έμμεσα συνδεδεμένες ενέργειες».

«Υποστηρίζουμε την ύπαρξη της αντίληψης της οικονομικής απόδοσης με βάση το φύλο», είπε ο McClelland. «Θεωρούμε ότι οι ανισότητες στην οικιακή εργασία και στην εργασία προκύπτουν όχι μόνο ως αποτέλεσμα πεποιθήσεων, επιθυμιών και συναισθημάτων, αλλά και ως αποτέλεσμα διαφορών μεταξύ των φύλων στο επίπεδο της αντίληψης: Οι δύο σύντροφοι στο ίδιο οικιακό περιβάλλον μπορούν να βιώσουν πολύ διαφορετικά πεδία, όσον αφορά στα οικονομικά»

Αυτό σημαίνει ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι –ο Τζακ και η Τζιλ, για παράδειγμα– μπορεί να διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το οικιακό τους περιβάλλον: Όταν η Τζιλ μπαίνει σε μια ακατάστατη κουζίνα, βλέπει δουλειές που πρέπει να γίνουν, ενώ ο Τζακ δεν βλέπει ότι έχει ένα αντίστοιχο καθήκον.

«Είναι πολύ εύλογο να περιμένουμε ότι η Τζιλ θα καταλήξει να κάνει μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των εργασιών», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τέτοιες μικρές διαφορές προστίθενται γρήγορα σε σημαντικές ανισότητες – και ο Τζακ τελικά θα υπερεκτιμά συστηματικά τη συνεισφορά του στην οικιακή εργασία και συστηματικά θα υποτιμά τη συμβολή της Τζιλ».