ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αυξάνονται οι χώρες που παίρνουν μέτρα απέναντι στο κύμα covid

Κίνα: Αυξάνονται οι χώρες που παίρνουν μέτρα απέναντι στο κύμα covid

Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις κρατών λαμβάνουν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από τους ταξιδιώτες οι οποίοι έρχονται από την Κίνα.

Ολοένα και μεγαλώνει η ανυσηχία για την επιδεινωμένη εικόνα της πανδημίας στην Κίνα με τον ιό να εξαπλώνεται ραγδαία στους πολίτες και τα κρούσματα να αυξάνονται κατακόρυφα. Η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη να λάβουν περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη χώρα, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Πιο πρόσφατη από αυτές η Αυστραλία, όπου ανακοινώθηκε πως οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ

Η Αυστραλία ακολουθεί τα βήματα αρκετών άλλων χωρών όπου ανακοινώνονται τελευταία παρόμοιοι περιορισμοί. Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά, εξήγησε ο κ. Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πανομοιότυπη διάταξη ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση του Καναδά, από την 5η Ιανουαρίου και καταρχήν για τριάντα ημέρες.

Υπό τον έντονο φόβο ότι στην Κίνα υπάρχει ένα νέο στέλεχος του ιού αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, με πιο πρόσφατα τη Γαλλία και τη Βρετανία, έλαβαν και αυτά την απόφαση να απαιτούν επίδειξη αρνητικού τεστ covid όταν φτάνουν αεροπορικώς ταξιδιώτες από την Κίνα. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Το μέτρο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμόσουν κι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Η Νότια Κορέα επίσης έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ισπανία από την πλευρά της ζητά και αυτή «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Ενώ η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.

Η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς. Την Παρασκευή, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με κινέζους αξιωματούχους και τους κάλεσαν να μοιράζονται δεδομένα «σε πραγματικό χρόνο» για το γονιδίωμα του SARS-CoV-2, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Σχετικές ειδήσεις