ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Κορονοϊός: Μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα φέρνει μέτρα στην Ευρώπη. 
Associated Press

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα φέρνει μέτρα στην Ευρώπη. 

Συναγερμός έχει σημάνει στον πλανήτη και ειδικά στην Ευρώπη από τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα και τη χαλάρωση στα μέτρα.

Γι' αυτό και αρκετές χώρες λαμβάνουν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό. Τα μέτρα, μάλιστα, δεν έχουν αρχίσει να τα ζητούν μόνο ευρωπαίκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αλλά και η Αυστραλία και ο Καναδάς. Αυτές οι δύο χώρες, μάλιστα, από τις 5 Ιανουαρίου θα ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα.

Έκκληση Γαλλίας στην Ευρώπη για τον κορονοϊό

Στο μεταξύ, η Γαλλία έκανε έκκληση στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για κορονοϊό τους ταξιδιώτες από την Κίνα έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος στην Κίνα.

Η Γαλλία, από την Πρωτοχρονιά, ζητεί οι ταξιδιώτες από την Κίνα να φέρουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, που έχει γίνει 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Την ίδια στιγμή, έχει αποφασίσει να κάνει ελέγχους και στις αφίξεις τους.

«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι μόνο η Ιταλία και η Ισπανία είχαν ζητήσει κάτι αντίστοιχο. Το επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να ακολουθήσουν σε αυτό τον δρόμο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αν και ακόμη δεν φαίνεται να υιοθετείται μία ενιαία στάση από την Ε.Ε.

Συναγερμός παγκοσμίως με μέτρα λόγω κορονοϊού

Εκτός από τη Γαλλία και στη Βρετανία έλαβαν και αυτά την απόφαση να απαιτούν επίδειξη αρνητικού τεστ covid όταν φτάνουν αεροπορικώς ταξιδιώτες από την Κίνα. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Το μέτρο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμόσουν κι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Η Νότια Κορέα επίσης έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ισπανία από την πλευρά της ζητά και αυτή «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Ενώ η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.

Η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς. Την Παρασκευή, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με κινέζους αξιωματούχους και τους κάλεσαν να μοιράζονται δεδομένα «σε πραγματικό χρόνο» για το γονιδίωμα του SARS-CoV-2, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

ACI Europe: «Αδικαιολόγητοι» οι έλεγχοι σε επιβάτες από την Κίνα

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών... (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο»», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Η ισχυρή ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη «χαοτική» αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με με ανοργάνωτο τρόπο.

«Βυθιζόμαστε ξανά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών. Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις συντονισμού της ΕΕ αποτυγχάνουν για άλλη μια φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

Δραματικό μήνυμα Σι Τζινπίνγκ

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε χθες έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια "νέα φάση" στην προσέγγισή της για την καταπολέμηση της πανδημίας κατά τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για την COVID-19 αφότου η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική της των λοκντάουν και των μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που προβλήθηκε τηλεοπτικά ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της COVID-19 και ότι η πολιτική της "αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο" όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία.

"Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας...η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν (τη ζωή τους) θαρραλέα. Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη", είπε ο Σι.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα το Πεκίνο κατήργησε την χαρακτηριστική προσέγγισή του που βασιζόταν στη μαζική διενέργεια τεστ και στις επικεντρωμένες καραντίνες και λοκντάουν--την οποία επέβαλε επί σχεδόν τρία χρόνια.

Η αλλαγή της πολιτικής οδήγησε σε ένα κύμα νέων μολύνσεων στη χώρα, σε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ενώ προκάλεσε και διεθνή ανησυχία με τη Βρετανία και τη Γαλλία να γίνονται οι πρώτες χώρες που επέβαλαν περιορισμούς σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η απόφαση της Κίνας να σταματήσει την πολιτική της μηδενικής κόβιντ την εξομείωσε με τις υπόλοιπες χώρες που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ανοίξει εκ νέου και συνυπάρχουν με τον ιό.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις για την πολιτική που εισήγαγε ο Σι--η ισχυρότερη ένδειξη λαϊκής απείθειας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στην προεδρία που συνέπεσε με τα δυσοίωνα στοιχεία για την ανάπτυξη της 17 τρις δολαρίων κινεζικής οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις

Γαλλία - Κορονοϊός: Έκκληση στους «27» για τεστ σε ταξιδιώτες από Κίνα

Κίνα: Αυξάνονται οι χώρες που παίρνουν μέτρα απέναντι στο κύμα covid

Φιλιππίνες: Εντατικοί έλεγχοι για Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα